Всички знаем колко кошмарни могат да бъдат първите часове и дори дни от месечния ни цикъл. Винаги, когато знаем, че очакваме да ни дойде, някак свеждаме глава и започваме да се подготвяме психически за този така затормозителен за нас период. А най-често подготовката включва зареждане не само с превързочен материал, но и с антидепресанти под формата на храна или иначе казано - с много шоколад.

Свикнали сме да възприемаме сладкишите като начин за преодоляване на болките в корема и главата, но всъщност това е един голям мит. Знаете ли, че шоколадът дори може да усили неприятните усещания, които изпитваме по време на цикъл?

Момичета, знаем, че в този момент последното, което искате е да се отказвате от единственото удоволствие в лицето на шоколада, но истината е, че тялото ще ви благодари, ако го направите.

Според много учени захарта е най-големият враг на човешкото здраве, включително и в периода на месечния цикъл. Тя дори може да засили неприятните симптоми, които придружават кръвозагубата. Експертите съветват в този период от месеца да се въздържаме също така от месото и млечните продукти, защото в тях се съдържат хормони, които влияят недобре на месечния цикъл. И като цяло е желателно да се избягват наситените мазнини.

Последният фактор, който не действа добре на тялото по време на цикъл и от който е хубаво да се откажем, е кафето. Спрете ли кофеина, ще забележите, че се чувствате много по-добре в тези иначе трудни дни.

Но стига толкова забрани, нека изброим кои са продуктите, които е добре да консумираме по време на месечния ни цикъл:

Печена риба, защото тя има обезболяващо въздействие.

Всякакви зелени зеленчуци като спанак и зеле, тъй като са изключително питателни и спомагат за преодоляването на болките.

Орехи и пълнозърнести храни - те засищат безотказно.

Банани - стабилизират нивото на кръвната захар и повдигат настроението.

Чай от джинджифил - има страхотно противовъзпалително и успокояващо въздействие.

И най- важното - пийте, колкото се може повече вода!

Четете още: По истински случай: Как месечният ми цикъл спря и как успях да си го върна