Автор
Теодор Муховски

Кой е очаквал, че тези хора не трябва да ядат ягоди

С удоволствие похапваме ягодки с бита сметана или захар. Те имат страхотен вкус, когато се сервират самостоятелно или в компанията на други сезонни плодове. За много от нас ягодите са неразделна част от лятото. Това е не само вкусна, но и здравословна и нискокалорична закуска. Въпреки това, поради наличието на определени вещества в тези плодове, не всеки трябва да ги консумира. Кой в името на здравето трябва да ограничи консумацията на ягоди до минимум?

Сезонът на ягодите започна в началото на юни и е в разгара си. В хранителните магазини, зеленчуците и пазарите рафтовете са отрупани с тези сочни червени плодове. Ягодите са идеалната закуска през топлите дни. Те внасят разнообразие в сутрешната закуска и се съчетават перфектно с други плодове в здравословното смути. Българите обичат ягоди.

Ягодите са вкусни и нискокалорични – 100 г съдържат 32 kcal. Затова хората на диета могат без страх да посегнат към тях. Ягодите съдържат и хранителни вещества – витамини и минерали – важни за правилното функциониране на организма.

Ягодите са източник на много вещества и съединения, които влияят благоприятно на работата на организма. 100 г от тези сезонни плодове съдържат цели 60 мг витамин С. Това е порция, която покрива дневната нужда за възрастен. Ягодите съдържат и витамини А и Е, както и витамини от група В (В1, В2, В3, В6). Като ги ядем, ние осигуряваме на тялото: калий, фосфор, магнезий, калций и желязо.



Ягодите са и ценен източник на диетични фибри, които ускоряват чревната перисталтика и намаляват нивото на „лошия“ LDL холестерол, като същевременно „пречистват“ кръвта. Фибрите поддържат чувството за ситост, регулират храносмилането и ускоряват метаболизма, като насърчават загубата на тегло. Освен това ягодите са жлъчегонни (увеличават производството на жлъчка) и диуретик, тъй като са направени главно от вода. Те съдържат фолиева киселина, която регулира развитието и функционирането на почти всички клетки, а също така участва в образуването на червени кръвни клетки.

Какви други полезни съединения се намират в ягодите?

На първо място, кверцетин и бромелаин.
Първото вещество намалява риска от атеросклероза. На кверцетин се приписва и противоракова активност. От своя страна бромелаинът има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, а също така почиства тялото от токсините, останали в него, като същевременно го детоксикира отвътре. Поради богатството на хранителни вещества, редовната консумация на ягоди е изключително здравословна. Трябва обаче да се помни, че ягодите не са полезни за всеки. Експертите предупреждават, че някои от съединенията в тези сочни сезонни плодове могат да повлияят неблагоприятно на пациенти със специфични заболявания.

Кой трябва да ограничи консумацията на ягоди?

За съжаление, не всеки може да се наслади на интензивния ягодов вкус през лятото. Някои хора, в името на здравето, трябва да ги изключат от диетата си. Тази група включва предимно хора, които са алергични към протеините, намиращи се в тези плодове. Ягодите са едни от най-алергичните плодове, така че бъдете особено внимателни с тях. Алергията към ягоди често засяга деца, но може да се появи и при възрастни. Основните симптоми, които показват алергия, са: изтръпване или сърбеж в устата подуване и подуване спазъм на дихателните пътища чревни оплаквания (коремна болка, повръщане, диария), кожни проблеми (обриви, копривна треска). Ягодите трябва да се избягват и от хора, които са алергични към салицилати, т.е. органични химични съединения на соли и естери на салициловата киселина.



В техния случай яденето на ягоди е особено опасно и може да доведе, наред с другото, до: чернодробна или бъбречна дисфункция, нарушения на кръвоносната система, проявяващи се, наред с другото, с кръвоизлив в мозъка.


Въпреки това, не само алергичните хора трябва да избягват ягодите. Тези плодове могат да раздразнят чревната лигавица – всичко това е заради малките семки, които съдържат. Ето защо за ягодите трябва да се грижат пациенти, страдащи от синдром на раздразнените черва и улцерозен колит. Тези плодове също не са полезни за тези, които лекуват стомашно-чревен рефлукс. В излишък, ягодите вредят и на хората, които използват бета-блокери (лечебни вещества, които блокират бета-адренергичните рецептори в тялото).

Популярните плодове са богати на калий и хората, приемащи тези лекарства, трябва да избягват продукти, които са източник на този елемент.

Но не само хората, страдащи от специфични заболявания, трябва да внимават с ягодите. За съжаление, тези вкусни и сочни плодове дълги години са на първо място в списъка на най-замърсените растения с пестициди.

Ягодите често съдържат боскалид, химикал, използван за борба и предотвратяване на гъбички, както и карбендазим и пираклостробин (които действат по подобен начин). При особено чувствителни хора тези химични вещества могат да причинят стомашни заболявания – повръщане, диария, коремна болка. От своя страна, натрупани в организма с годините, те могат да предизвикат развитие на сериозни заболявания и неприятни неразположения (включително проблеми с плодовитостта).

За да сте сигурни, че ягодите, които ядем като десерт през летните следобеди, са пълни с витамини и минерали, а не с фунгицидни химикали, изберете плодове от надежден източник.

Четете още: 5-те любими суперхрани на диетолозите