Ще има ли локдаун, или няма да има? Ето това е въпросът, който тревожи много от нас през последните дни, след като отново има ръст на заболели и починали в страната. Статистиките са много и ни заливат от телевизионния ефир и мрежата всеки ден. Днес има повече заразени, утре ще се наблюдава лек спад и след някой-друг ден отново ще стигнем поредния пик. Цифрите може да се променят, но ситуацията си остава една и съща - критична. Или поне с такива убеждения остава всеки от нас след поредната емисия новини.

Ясно е, че светът все още се намира в трудно положение и не се вижда краят на тази пандемия. Но нека се фокусираме над това, което се случва по нашите ширини. Според медийния поток, заболелите отново са плашещо много, а през последните дни се заговори и за възможността от нов локдаун. Ще се стигне ли наистина до тази мярка и защо, отговаря д-р Гергана Николова:

"Правото на свободен избор никой не го отрича, но след него следват последствия в едната или в другата посока. Като нация взехме решение нашият свободния избор да е да не се ваксинираме и сега последствията са, че случаите са много, смъртността е висока, а болниците са пълни. За да има ефект от мерките, то те трябва да се спазват. Ще се наложи да има локдаун, поради простата причина, че системата ще рухне. Не, защото хората в здравната система не искат да работят, а защото вече са на предела."

Д-р Николова заяви още в ефира на Нова телевизия, че за момента ваксината е единственото решение и превенция, която може да бъде предприета. Тя отбелязва и че пандемията е засегнала сериозно младите поколения, а чрез имунизацията заразата не може да бъде предотвратена на 100%, но със сигурност би протекла много по-леко, без хоспитализация и нужда от кислород. Не пренебрегна и факта, че хората губят доверие в ефективността на ваксините, тъй като не се чува достатъчно лекарското мнение. Тя призовава да се доверяваме повече на това, което ще кажат специалистите в медицината, отколкото на други обществени лица.

Четете още: Какво става реално: започват да глобяват от понеделник, ако сме без зелен сертификат