Автор
Теодор Муховски

Магичната съставка във всяка кухня: Предпазва сърцето и прави косата ви здрава и красива

Има причина зехтинът да се нарича "течно злато". Според учените, той е най-здравословната мазнина, която подпомага правилното функциониране на организма, предпазва ни от болести и има безценен ефект върху красотата.

Зехтин - източник на здравословни мастни киселини

Зехтинът се получава чрез пресоване на зрели маслини. Цели 73% от състава му е олеинова киселина, която има много благоприятни за здравето свойства. Тя влияе върху функционирането на храносмилателната система на човека, понижава нивата на холестерола, предпазва от сърдечни заболявания и намалява риска от развитие на диабет тип II. От друга страна, около 24% от състава на зехтина са наситени мазнини и омега-6 и омега-3 киселини, които намаляват възпаленията в организма.



Предпазва от рак, атеросклероза и диабет

Освен мастни киселини, зехтинът съдържа и витамини Е и К, и антиоксиданти, които спомагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Той подпомага сърдечната дейност и предпазва от хипертония. Освен това помага да се избегне инсулт, причинен от нарушен кръвоток в мозъка. Смята се, че благодарение на антиоксидантните си свойства, зехтинът предпазва и от рак.
Тази мазнина също така показва антибактериално и противовъзпалително действие. В допълнение към това той има благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар и следователно е ефективен за намаляване на риска от диабет тип 2.

Зехтин прави косата здрава и силна

Този продукт е ценен и в козметиката. Зехтинът може да се използва като съставка в самостоятелно приготвени маски за кожата на лицето, както и за косата. Той е идеален за омазняване на косата. Укрепва я, запазва структурата ѝ и я предпазва от външни влияния.
Омасляването се извършва преди измиване с шампоан. Трябва да нанесете малко количество масло върху суха или леко навлажнена коса и да изчакате минимум 20 минути. След изтичането на това време просто отмийте маслото с топла вода и след това нанесете балсам върху косата буквално за няколко минути. След това измийте с шампоан.



Колко зехтин трябва да консумирате на ден?

Редовната консумация на зехтин се свързва с множество ползи. Препоръчително е да се консумират приблизително 2-3 супени лъжици на ден. Такава доза не трябва да надвишава 50 мл. Това се дължи на факта, че зехтинът има високо съдържание на мазнини и следователно много калории. От друга страна, в сравнение с други мазнини, зехтинът има благоприятен ефект върху телесното тегло и не води до прекомерно напълняване.

Зехтинът има много широко приложение в кухнята. Можем да го добавяме към салати, паста или всяко готвено ястие. Той е чудесен заместител на маслото и има страхотен вкус върху пресен и хрупкав хляб. Винаги си заслужава да го имате в кухнята си.

Четете още: Грешки, които изкривяват измерването на кръвното налягане