Автор
Теодор Муховски

Грешки, които изкривяват измерването на кръвното налягане

Измерването на кръвното налягане е тест, който трябва да се провежда редовно при здрави хора, а не само при тези, които страдат от хипертония и сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това не всеки е наясно как трябва да изглежда правилното измерване на кръвното налягане и кои фактори могат да го изкривят. Оказва се, че проблемът се крие в детайлите и една на пръв поглед малка промяна може да повлияе значително на резултата от измерването.

Как трябва да се мери правилно кръвното налягане

Всеки човек, както възрастен, така и на средна възраст, трябва да проверява кръвното си налягане. Важно е то да бъде измерено правилно. Налягането трябва да се измерва в седнало положение, след почивка от поне пет минути, а ръката, на която се измерва налягането, трябва да лежи на маса, бюро или да е подпряна по друг начин.



Изследваното лице трябва да е в седнало положение, като ръката му се опира на плота или масата и да е на нивото на сърцето. Също така е важно да не говорите и да не се движите по време на измерването или непосредствено преди него.

Както посочва кардиолог, измерването, направено при човек, който е подложен на силен стрес или болка, няма да даде надежден резултат. Затова измервайте кръвното налягане поне два пъти през интервал от поне 2-3 минути.

За да не се изкриви измерването, лицето, което се подлага на теста, трябва да се успокои и да мълчи. 15 до 30 минути преди измерването човекът не трябва да пие кафе, силен чай, енергийни напитки или да употребява стимуланти като цигари или алкохол.

Тези фактори обикновено пречат на правилното измерване на кръвното налягане.



Подготовка за теста

Много хора допускат грешки при измерване на кръвното си налягане. Най-често причината е, че искат да го направят възможно най-бързо, защото не се чувстват добре, но не взимат предвид факта, че тази процедура изисква време и подготовка. Нека да обърнем внимание на тези фактори:

1. Трябва да се успокоим

Обикновено измерваме кръвното си налягане, когато не се чувстваме добре или сме нервни, и тази нервност е един от факторите, които повишават стойността на налягането, дори с няколко пункта.

2. Синдром на бялата престилка

Когато измерваме кръвното си налягане по време на посещение при лекар или в болница, стойността му винаги е по-висока. Това се дължи на стреса от самия преглед.



3. Кафе и други стимулиращи напитки

Силното кафе или енергийните напитки, консумирани до един час преди измерването, също могат да повишат кръвното налягане.

4. Физическа активност от всякакъв вид, включително сексуална

Никога не трябва да измерваме кръвното налягане непосредствено след физическо натоварване. Тогава стойността на налягането винаги ще бъде по-висока от обичайната.

5. Ефективността на измервателното устройство

Неправилното измерване на кръвното налягане и сърдечната честота може да бъде повлияно от състоянието на оборудването.
Важно маншетът да е в добро състояние и батериите да са на необходимото ниво. Батериите, които са изтощени, могат да дадат фалшиви показания.
Маншетът на апарата за измерване на кръвно налягане трябва да бъде правилно поставен, както на горната част на ръката, така и на китката. В противен случай това ще доведе до занижаване или надценяване на кръвното налягане. Не забравяйте също така да не го слагате върху дрехите, с които сте облечени, тъй като това би попречило на правилното функциониране на сензорите на апарата за кръвно налягане.

Кой трябва да измерва кръвното си налягане по-често според кардиолозите?

- Ако кръвното ви налягане е под 120/80 mmHg, т.е. оптимално, достатъчно е да го мерите отново не по-късно от пет години.

- Ако систоличното налягане е между 120 и 129 mmHg, а диастоличното налягане - между 80 и 84 mmHg, се смята, че следващото измерване трябва да се извърши не по-късно от три години.

- Ако систоличното налягане е 130-139 mmHg, а диастоличното налягане е 85-89 mmHg, измерването трябва да се повтори в рамките на няколко месеца. Със сигурност не трябва да чакате повече от една година.



Четете още: Как да почистим организма си от отровите по древен китайски метод?