Маската не е лигавник! 6 признака, че трябва да я смените

Извънредното положение ще отпадне на 13 май. Маските вече не са задължителни на открито. Но в закрити помещения и пространства са препоръчителни, защото според много специалисти, вирусът ще остане в живота ни поне още година-две.

Как да разберем, че маската, която сме избрали, може да ни предпази оптимално от заразяване с COVID-19?

По какво да разпознаем добрата маска от неефективната и опасна такава, вижте в следващите редове:



Маската е скъсана

Веднага щом забележите повреда върху материята на маската си за многократна употреба, я хвърлете. Факт е, че многократната маска се радва на по-голям интерес в обществото, поради простата причина, че медицинските еднократни маски се превърнаха в дефицит. Поради честото й носене, тя трябва и редовно да се пере. Така с времето тя може да се захаби, изтънее и дори скъса. Веднага щом забележите подобни щети върху материята, те са сигурен признак, че трябва да спрете използването ѝ.

Докоснали сте маската си с мръсни ръце

С ръцете си докосваме всякакви повърхности, които са потенциална опасност за здравето на всеки от нас. Ето защо трябва да си поставим за задача да не докосваме маската си с мръсни ръце. Ако искате да я наместите, направете го, след като си измиете ръцете. В случай че не сте се въздържали и сте се поддали на изкушението, трябва да я хвърлите. В такива случаи винаги си носете резервна маска.


Имали сте контакт с болен

Ако сте имали близък контакт с болен, след края на разговора с него, незабавно хвърлете маската и я сменете с нова.

Ако се чувствате зле

Ако подозирате, че сте болни, без значение от коронавирус, или от обикновена настинка, добре е да сменяте маската по-често. На всички ни е ясно, че при кашлица, кихане и хрема се отделят големи количества секрет или капчици, които се задържат по материята. А това прави заразената маска още по-опасна за нас.



Маската е от един пласт

Ако маската ви е платнена и е само от един слой тъкан, трябва да сте наясно, че си имате работа с некачествена маска, тъй като маските от плат са на последните места по надеждност в класацията. За да е ефективна и с по-висока защита маската от плат трябва да е направена поне от три пласта.

Маската не покрива плътно устата и носа

В случай че маската ви е неудобна и хлабава, ориентирайте се към друга, която да покрива плътно устата и носа. Иначе носенето ѝ се обезсмисля напълно.

И на финал, не забравяйте! Правилното и пълноценно носене на маската може да ни предпази - и нас, и околните, от болестта. Какъв е смисълът да говорим за качествено носене на маски, когато ги сваляме постоянно на нивото на брадичката си, докато сме навън, излагайки и себе си, и останалите на риск от зараза. Маската не е лигавник, а начин да запазим здравето си!



Четете още: Ще си шиете маска? Вижте кои са най-добрите материали