Автор
Люблена Папазова

Нана: Съпрузи изоставят жените си с рак

Ужасяваща тенденция, при която болните от метастатичен рак на гърдата жени са зарязани от свои съпрузи и дори деца, разкри фондацията „Една от осем” на Нана Гладуиш. Телевизионната водеща се бори с рак с метастази още от 2012 година, но не се предаде нито за миг и освен че работи и се грижи за мъжа и сина си, помага на свои посестрими с ужасяваща диагноза. Те пък й гласуват доверие и й доверяват своите житейски перипетии, след като са диагностицирани с тумора, който всяка страх не само у тях, но и в техните близки и приятели. Съпруга, която от години се бори с коварното заболяване е изоставена не само от мъжа си, с който живее близо 30 години, но и от сина си. Той дори не позволява на родната си майка да види новороденото му дете-нейно внуче. До болната в този момент остава единствено дъщеря й, която също има семейство с две деца и съпруг, но която също се чувства самотна и неразбрана.

"Мъжете също се страхуват, а пък ние жените, ги натоварваме с прекомерни очаквания, те да оправят всичко”, коментира Нана тежката житейска драма на жената, чиято самоличност нарочно не разкриваме по молба на Гладуиш. Тя бе категорична, че когато лечението на рака продължава година-две, а после семейството се връща към 80 процента от обичайното си ежедневие, разделите са по-редки. Продължи ли борбата с болестта 4-5 години, партньорът се уморява и се решава да напусне жена си.

На форума, организиран от вестник „Капитал” и фармацевтичната компания „Новартис” бе изнесена и статистика, според която повече от половината раково болни дами се чувстват като товар за семейството си. Що се отнася до хората около тях, 3 от 4 са съгласни, че тяхната роля на обгрижващи лица е емоционален товар.

Четете още: Мобилно приложение ще помага за ранно диагностициране на рак на гърдата