Автор
Теодор Муховски

Никога не използвайте храни и напитки в тези опаковки - те са токсични

Списъкът с опаковки, които могат да бъдат токсични, е много дълъг. По какво да разпознаем, че опаковката е опасна за нашето здраве?

Правилата за безопасност на опаковките на храни се регулират от регламентите на Европейския съюз, а именно Регламент (ЕО) № 1935/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 27 октомври 2004 г., който гласи, че:

- съдържащите се в тях вещества не са проникнали в храната в такива количества, че да са вредни за здравето,
- не предизвикват промени в състава на храната до неприемлива степен,
- не влошават вкуса, миризмата или външния вид на храната.
Според законодателството на ЕС всички пластмасови опаковки, които отговарят на тези критерии, трябва да бъдат маркирани със символ на вилица и стъкло. Следователно, ако не го видим обозначен на тях, това трябва да събуди нашето подозрение.

Оцет: в пластмасов или в стъклен съд?

Оцетната киселина може да разруши слоевете от пластмаса, освобождавайки съдържащите се в него вещества в течността. В резултат на това, когато ядем оцет с храната, ние привличаме пластмасови частици в тялото си. Затова е важно оцетът да бъде в стъклена бутилка, а не в пластмасова.



PET бутилки: Не ги излагайте на слънце

В допълнение към символа на вилицата и чашата, пластмасовите опаковки имат още един важен символ: триъгълник с число вътре. Струва си да обърнем внимание на този символ, защото той може да ни предпази от неправилна употреба, което води до негативно въздействие върху здравето на опаковката.

01 PET - този символ най-често се среща върху пластмасови съдове за еднократна употреба и бутилки с вода, оранжада и други напитки. Пластмасовите бутилки са рециклируеми. В никакъв случай обаче не трябва да ги използваме повторно, защото съдържащите се в тях съединения мигрират във водата. PET бутилките могат да се използват само веднъж. Ето защо специалистите не препоръчват да ги използвате за мариноване на краставици.

Освен това такива опаковки не могат да се нагряват и трябва да бъдат защитени от слънцето. Ако в горещ ден се разхождате с PET бутилка в ръка или я оставяте в нагорещена кола - правите голяма грешка. Високата температура разрушава вътрешните слоеве на пластмасата и освобождава съдържащите се в нея вещества в напитката.

Внимавайте с употребата на портокалов сок в такава опаковка



Има и други рискове, свързани с PET бутилките. Изследванията, провеждани от учени от началото на 21 век, показват, че от този тип опаковки към напитките мигрират атоми на антимон - елемент, използван като катализатор при производството на полиетиленови опаковки. СЗО счита антимона за токсично и вредно вещество (елементът се подозира, наред с други неща, че е канцерогенен, уврежда бъбреците и причинява чернодробни заболявания), ако концентрацията му надвишава 20 микрограма на литър напитка. В Европейския съюз има регламент, който позволява 40 микрограма антимон да мигрират в храната. За сравнение, в САЩ е 6 микрограма, а в Япония - 2.

Изследване на професор Уилям Шотик показа, че около 0,63 микрограма на литър мигрират от PET бутилки във водата, което означава, че следи от антимон попадат в нея. Проблемът е, че колкото по-дълго стои водата в такава опаковка, толкова по-голяма е концентрацията на антимон.

Изследването на д-р Спирос Пергантис от Критския университет, което показа, че значително повече антимон попада в PET бутилки в портокалови и лимонови сокове, също показа тревожни резултати. Колкото по-дълго се съхранява сокът в такъв съд, толкова повече антимон съдържа. Изследователите също установиха, че увеличенията са по-големи, след като на продуктът му изтече срока на годност. Както отбелязва д-р Пергантис, антимонът реагира с лимонената киселина, за да образува съединения, чието въздействие върху човешкото здраве е неизвестно. Учените вече се фокусират върху този въпрос. Докато не знаем резултатите от теста, може би не си струва риска и е по-добре да изберете сокове в картонени опаковки.



Контейнерите от стиропор за храна са лош избор

06-PS, или полистиренът, често се използва за производството на опаковки за еднократна употреба поради своите топлоизолационни свойства. Стиропорът се използва и като тава за месо и други хранителни продукти. При никакви обстоятелства тези опаковки не трябва да се използват повторно или да се нагряват в микровълнови фурни. Повишената температура го прави токсичен! Научните изследвания потвърждават отрицателното влияние на съдържащите се в него съединения върху ендокринната, храносмилателната и нервната система. Те могат да причинят проблеми с черния дроб, главоболие и разсейване.

Четете още: 3-те най-здравословни плода, които можете да отгледате в собствената си градина