Автор
Теодор Муховски

Никога не комбинирайте тези продукти в сандвичите

Сандвичите са чудесна идея както за закуска, така и за вечеря. Те никога не омръзват - все пак можем свободно да си добавяме различни съставки, които да слагаме между филийките. Обичаме да ги ядем в комбинация със сирене и домат, извара и репички или авокадо и сьомга.

Специалистите по хранене обаче предупреждават: някои популярни продукти не трябва да се комбинират помежду си, когато са в сандвичите. Причината е, че техните свойства се елиминират взаимно.



Сандвичът е просто и универсално ястие, което е идеално както за закуска, така и за вечеря. Можем да вземем сандвичи със себе си, когато тръгваме на път. Това е вкусна и засищаща храна.
С какво да ядем сандвичите? Разбира се, всичко зависи от това какви продукти имаме под ръка. Можем да ядем солени сандвичи - слагайки сирене, колбаси и пресни зеленчуци върху филийките с пухкав хляб.
Въпреки че може да изглежда, че няма нищо трудно да се съставят съставки за сандвичи, експертите по хранене са на мнение, че някои продукти, събрани заедно, не са никак полезни. Какви сандвичи не трябва да правите?

Домат плюс краставица

Много хора може да не харесат тази информация. Българите охотно и често комбинират домат и краставица в сандвичите. Междувременно тази комбинация от зеленчуци не е благоприятна за нас.



Доматите са отличен източник на витамин С, който влияе положително на имунитета ни. Един голям домат покрива дневната нужда от витамин С с цели 60 процента. Пресните краставици от своя страна съдържат аскорбиназа, ензим, който разрушава витамин С.

Бяло сирене и домат

Сандвичите с домати и извара изглеждат отлична лека закуска. За съжаление това е само привидно. Тази комбинация също може да ни навреди. Защо това е така?

Доматите съдържат киселини, които реагират с калция - присъстващ в бялото сирене - и могат да причинят образуването на микрокристали. Те от своя страна се натрупват в ставите и това може да причини дегенерация.



Питка със сладко

Хрупкавата питка, обилно намазана със сладко, е любимата закуска на много малчугани. Децата обичат сладки сандвичи. Въпреки това, както се оказва, тази комбинация може да повлияе негативно на здравето им.

Както хлябът (особено пшеничният), така и всички видове конфитюри, консерви и мармалади съдържат прости въглехидрати, известни още като прости захари. Монозахаридите повишават бързо кръвната захар. Въпреки това, след няколко минути след консумация, може да се почувстваме сънливи и леко уморени. Простите въглехидрати също влияят неблагоприятно на състоянието на нашите зъби и допринасят за образуването на кариес.



Четете още: Защо баба ми никога не изхвърляше корите от ябълките и какво правеше с тях