Автор
Теодор Муховски

Някой се опитва да ви управлява: Експерт разкри 5 признака, че сте под хипноза

Хора, които са под хипноза, отварят врати на крадци, купуват безразборно ненужни стоки, налагани им от безскрупулни търговци и са напълно неспособни да чуят какво им казват другите.

Как можете да разберете дали даден човек е бил подложен на такова въздействие? Разглеждаме този въпрос с хипнолога, експерт по биоенергетика и психосоматолог Снежана Тон.

Какво представлява хипнозата?

Да започнем с определението за хипноза: това е състояние на съзнанието, при което вниманието на човека е максимално съсредоточено върху определена нагласа. В този момент самият той става податлив на външна принуда. Хипнотизираният човек се концентрира много дълбоко върху дадена мисъл или чувство, а този, който го е докарал до това състояние, работи с подсъзнанието му.

Важно е да се каже, че съществуват няколко вида хипноза:



Академичната хипноза е предназначена да помага на хората. С нейна помощ манипулаторът може да извлече от подсъзнанието на човека, който се обръща към него, необходимата информация или дори най-малкия детайл от минали спомени.

Това е вид релаксация - хипнотизираното лице върши цялата работа, а хипнотизаторът само помага, като поставя лицето в подходяща душевна нагласа.

Това е същият вид хипноза, който често виждаме във филми или на различни представления. Предполага се, че мистериозният хипнотизатор използва собствения си ум, за да накара хората в публиката да правят, каквото той иска. В действителност това, което се случва, е обикновен трик, на който хората, които са повлияни в публиката охотно вярват.

Криминалната хипноза представлява използване на забранени техники за въвеждане на човек в състояние на транс с цел извършване на престъпление срещу него. Този вид внушение обикновено се използва от измамници и други безскрупулни хора.

Освен това човек може да бъде повлиян за известно време, без да го осъзнава, но може да почувства промени в състоянието си или да изпита промени в настроението. За да се измъкнете от чуждото влияние и да се отървете от натрапчивите мисли, първо трябва да разберете дали наистина сте под хипноза - следните 5 признака ще ви помогнат да го направите:



Напоследък често сте нервни и раздразнителни без причина

Може да забележите, че се оказвате безпричинно възбудени и раздразнителни, когато извършвате определени действия. Работата е там, че вътре в личността ви има истински конфликт. Хипнотизираното подсъзнание ви подтиква да извършите някакво действие, но свободната ви воля се мъчи да му се противопостави.

Вие сте заети със собствените си преживявания

Буквално сте загубили интерес към живота, вече не реагирате на случващото се в света, не искате да общувате с другите и сте се затворили в себе си, фиксирани върху собствените си преживявания, разочарования и чувства.



Постоянно забравяте и сте разсеяни

Често чувате за такива хора: "Летящи в облаците". Всъщност в това има известна доза истина: докато вниманието ви е съсредоточено върху личните ви чувства и преживявания, можете да изгубите от поглед много неща.

Непрекъснато мислите за ситуацията

Спомените буквално са завладели съзнанието ви: отново и отново възпроизвеждате случили се ситуации, преживявайки ги отново и отново. Не живеете в настоящето, а постоянно се връщате назад във времето, мислейки за това как сте изглеждали, какво сте казали или казали на другия човек и какво впечатление сте му направили. Започвате да съжалявате за начина, по който са се развили нещата и да се обвинявате.

Не реагирате добре на критика

Загубили сте способността трезво да оценявате ситуацията, но същевременно сте самоуверени и смятате, че всичко е наред. Близките ви хора не могат да се допитат до вас и да променят мнението си, тъй като просто не приемате сериозно казаното по ваш адрес.

Заключение

Както виждате, хипнозата е различна: тя може да бъде много полезна или да причини на човек всякакви проблеми. Ако подозирате, че сте под чуждо влияние, посетете специалист, който ще ви помогне да разберете какво всъщност се случва в дълбините на вашето съзнание.