Автор
Теодор Муховски

Опасни факти: Топлата спалня прави жените сбръчкани

Много хора несъзнателно излагат тялото си на неблагоприятни условия. Става дума за спане на включен радиатор или в близост до печка или парно. Оказва се, че високите температури и сухият въздух са вредни не само за здравето, но и за красотата ни.

През зимата, когато времето навън е студено, много хора решават да включат радиатора в спалнята си на малко по-висока температура, вместо да потърсят допълнително одеяло или топла пижама. Това обаче не е най-доброто решение. Спането до топъл радиатор не е никак полезно за тялото.

Най-благоприятната температура в спалнята трябва да бъде между 16 и 20 градуса. Според експертите, това са най-добрите условия за регенериране на организма за здрав и спокоен сън. В много домове обаче през зимата е много по-топло и това се отразява неблагоприятно на правилното функциониране и качеството на съня. Производството на мелатонин може да бъде нарушено и да възникнат проблеми с безсънието.

Спането до радиатора води до главоболие, умора и раздразнителност. Но това не спира дотук, защото сухият въздух има отрицателен ефект върху лигавиците, което води до кашлица, задух и болки в гърлото.



Как се отразява на красотата спането до радиатора?

Важно е да се подчертае, че всеки има свои навици по отношение на заспиването. Понякога е трудно да се откажете от тях, така че ако не искате да намалявате радиатора за през нощта, си струва да помислите за преместване на леглото далеч от него. Важно е също така да проветрявате добре помещението, в което спите. Притокът на свеж въздух определено улеснява заспиването.

Лежането толкова близо до нагрят радиатор се отразява неблагоприятно и на кожата. Става дума за зачервяване и дехидратация, както и за фини линии и сухи, напукани устни. Освен това подобни условия в спалнята стимулират по-бързото омазняване на косата.



Четете още: Вредните женски навици, които съсипват щитовидната ни жлеза