Автор
Теодор Муховски

Вредните женски навици, които съсипват щитовидната ни жлеза

Навици, които ни се струват напълно безобидни в ежедневието, могат да ни докарат сериозни здравословни проблеми. Наред с други неща, трябва да обърнем внимание на онези органи в тялото ни, за които често пъти забравяме. Малките грешки могат да разстроят щитовидната жлеза и да повлияят не само на благосъстоянието, но и на здравето ни.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Тя е малка жлеза, която се намира отпред, в долната част на шията. Формата ѝ донякъде напомня на пеперуда, тъй като е съставена от два дяла, съединени с тесен възел. Щитовидната жлеза има изключително важна функция за нормалното функциониране на организма. Чрез така наречените фоликулни клетки тя произвежда хормоните тироксин и трийодтиронин.

Жлезата влияе върху нормалното развитие на организма, като е отговорна за правилното протичане на пубертета и стимулира растежа. Освен това регулира храносмилателната система, нервната система и костната система. Оказва влияние и върху водния, липидния и калциево-фосфатния баланс. Регулира скоростта на метаболизма.



Смущенията в производството на хормони на щитовидната жлеза могат да доведат до хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е състояние, при което жлезата отделя твърде много хормони, необходими за правилното функциониране на организма. Ако настъпи подобно състояние, пациентът се оплаква от: значителна загуба на тегло, раздразнителност, нервност, задух, менструални нарушения.
При някои хора се наблюдават също често сърцебиене и прекомерно изпотяване. Хипертиреоидизмът е особено опасен за бременните жени, тъй като застрашава живота на плода.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът се проявява, когато жлезата отделя твърде малко хормони, което води до редица характерни симптоми. Те включват: прекомерна сънливост, усещане за постоянна умора, значително повишаване на теглото.
Възможността за хипотиреоидизъм се увеличава с възрастта. Причините за това състояние могат да включват недостиг на йод, някои лекарства, тиреоидит или отстраняване на щитовидната жлеза.



Лошата диета ще унищожи щитовидната жлеза

Често ли посягате към бързата храна и сладкишите? Това е първата стъпка към ефективното увреждане на щитовидната жлеза. Китайски учени са доказали, че прекомерната консумация на силно преработени храни може да увеличи риска от хипертиреоидизъм с до 69%. Проучване показва, че диета, богата на консерванти и подсладители, може да бъде много вредна, нарушавайки функцията на щитовидната жлеза.

Затова трябва да избягвате трансмазнините, наситените мазнини и простите захари, съдържащи се в преработените храни. Струва си също така да ограничите консумацията на месо, което съдържа допълнителни естрогени или антибиотици.



Освен това здравословният начин на живот и достатъчното движение също са важни. Това е така, защото липсата на физически упражнения води до затлъстяване и други проблеми, които са пряко свързани с метаболизма. Метаболитните смущения в организма могат да повлияят на производството на хормони на щитовидната жлеза, което води до хипотиреоидизъм.

Според заключенията на британски учени от университета в Кент флуоридът е изключително вреден за здравето ни, и по-специално за щитовидната жлеза. Смята се, че елементът не само потиска производството на хормони, но и причинява депресия, умора и затлъстяване.

Въпреки че не е лесно в днешния свят, трябва да намалим стреса в живота си. Това е така, защото той нарушава равновесието ни и води до здравословни проблеми. Постоянното напрежение се отразява не само на мозъчната функция, но и на щитовидната жлеза. Изследванията на Националната медицинска библиотека на САЩ ясно показват, че под влияние на стреса рецепторите на щитовидната жлеза се потискат, което сериозно нарушава функцията на целия организъм.

Начинът, по който приемаме необходимите лекарства, също може да играе роля за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Трябва да ги приемаме само с вода и да избягваме употребата на мляко, кафе или цитрусов сок, които имат способността да стимулират ензимите в черния дроб, които пречат на метаболизма на много лекарства.



Четете още: Ако ви измъчват болки във врата и шията, направете това