Автор
Теодор Муховски

Опасно ли е кървенето след полов акт и какво означава то?

Кървенето след полов акт може да се счита за нормално само при жени, които правят секс за първи път. Тогава кървенето обикновено е резултат от разкъсване на т.нар. химен, придружено от незначително и безвредно кървене.

Въпреки това, ако ситуацията възникне при жена, която отдавна е започнала половия си живот, това може да предизвика безпокойство и да бъде основание за посещение при гинеколог възможно най-скоро. Не забравяйте, че кървенето от гениталния тракт не трябва да се подценява или пренебрегва.



Защо се случва кървенето след секс?

Кръвотечението след полов акт е не само неудобна ситуация за жената, но може да бъде и опасно за здравето ѝ. То е нормално след първия полов акт, както и след няколко следващи. Тогава то е свързано с разкъсване на химена, който може да не бъде напълно отстранен първия път. Ако обаче това се случва многократно при сексуално активна жена, то може да е сигнал за развиващо се състояние на организма. От друга страна, кървенето може да бъде резултат и от механично увреждане, причинено от прекалено бързо или прекалено дълбоко проникване.

Най-често срещани причини за подобно кървене

- разкъсване на химена по време на първия или един от първите сексуални контакти,
- твърде дълбоко и бързо проникване, което води до механични повреди и кървене,
- сухота на влагалището, която причинява ожулвания по време на полов акт, понякога завършващи с кървене,
- анатомични дефекти на влагалището, които освен като кървене, могат да се проявят и като болка по време на полов акт,
- междуменструално кървене като последица от хормонална контрацепция,
- секс непосредствено след менструация,
- инфекция с полово предавана болест, например гонорея,
- сериозни състояния като ендометриоза или възпаление на придатъците, или дори рак,
- наличие на чужди тела, увреждащи вагината,
- сексуално насилие или изнасилване.



Не забравяйте, че кървенето след полов акт може да показва доста сериозни заболявания на репродуктивната система на жената. Те включват:

- ерозии, които се появяват като последица от нелекувано вагинално възпаление. Ерозиите могат да бъдат причинени и от спонтанни аборти, многоплодни раждания или голям брой сексуални партньори, което определено увеличава риска от инфекция,
- ендометриоза, която е заболяване, причинено от клетки на ендометриума, които се придвижват в тялото вместо навън,
- венерически болести като гонорея, сифилис, лабиален херпес, хламидиоза, вагинална микоза,
- цервицит, който най-често се свързва с болести, предавани по полов път,
- вагинит, причинен от нарушения в естествената бактериална флора на влагалището,
- възпаление в резултат на нелекувани инфекции,
- полипи и миоми на шийката на матката, т.е. доброкачествени неопластични лезии, възникващи в резултат на хормонални нарушения (най-често свързани с излишък на естрогени),
- злокачествени тумори: рак на шийката на матката или рак на влагалището.



Какво е лечението?

Всяко кървене от гениталния тракт, освен менструацията, трябва да бъде знак за посещение при гинеколог. В края на краищата кървенето може да е последица от безвредно за здравето ни състояние, но също така може да предвещава и по-сериозни здравословни проблеми. Затова си струва да се консултирате с лекар, който освен анамнеза, ще извърши палпационен преглед и, ако е необходимо, гинекологичен ултразвук. Необходима е и цитология. В зависимост от получените резултати се прилага подходящото за състоянието лечение.

Кървенето след полов акт или кървавото течение е сигнал, че в тялото на жената може да се случва нещо нередно. Ето защо не си струва да отлагате и трябва да си запишете час при гинеколог възможно най-скоро. Някои от най-простите изследвания, включително ултразвук и цитология, помагат да се изключат заболявания като рак на маточната шийка или рак на ендометриума. Те също така ще позволят да се определят недвусмислено причините за изпускане или кървене след полов акт.

Четете още: Експерт: Това са 5-те мита за лечение на възпалено гърло