От това зависи здравето ви: Събувайте обувките пред вратата

Затваряйте вратата, заключете, събуйте обувките и бягайте към банята за обилна дезинфекция. Не допускайте коронавирусът да се прокрадне в дома ви и се отдайте на дългосрочна изолация. Това чуваме всеки божи ден по телевизията, но истината е, че е много, много трудно да предотвратим заразата на 100%. Знаете ли колко време живеят бактериите върху повърхностите? Върху дрехите ни, в косата ни? Върху обувките ни?

Наред с редовното миене на ръцете, редовното проветряване и почистване на дома, има още 1-2 фактора, на които е добре да обърнете сериозно внимание. Единият е обувките, с които стъпвате навсякъде – от дома до улицата и супермаркета. И макар и да не се замисляме често за това, подметките ни носят всякакви бактерии по себе си. Ето защо е хубаво да ги „паркирате“ пред входната врата на дома си или точно до нея, на входа на апартамента или къщата. В никакъв случай не се разхождайте из къщи с обувки, защото всичките ви усилия за дезинфекция ще се обезсмислят.



Специалисти предупреждават, че COVID-19 може да живее по подметките на обувките ви в продължение на 5 дни. Така че, ако посещавате твърде оживени места и се редите на опашки по магазините, е напълно възможно да „пипнете“ вируса заради замърсените подметки. Без значение от какъв материал са обувките ви, просто се постарайте да ги държите пред входната врата. Освен това, не е лоша идея да почиствате подметките с топла вода и сапун или с мокра кърпичка. Разбира се, когато го правите, се въоръжете с маска за лице и ръкавици.

Препоръчително е да не напускате уютния си дом, но в случай, че работата ви изисква да излизате често, използвайте един и същи чифт обувки. Така ще намалите опасността от зараза.

Почиствайте редовно повърхностите, до които се докосвате всекидневно, като в това число лаптопа, дистанционното за телевизора, смартфона и дръжките на вратите. Използвайте дезинфектант със 70% съдържание на алкохол, но и не прекалявайте с твърде честото почистване. Все пак, трябва да можете да разчитате на имунитета си.



Другият фактор, за който е възможно да не сте се замислили, са плодовете и зеленчуците. Желателно е в момента да ги измивате възможно най-бързо, след като сте ги закупили от магазина. Хигиенизирайте ги добре с топла вода, дори добавяйте и сапун, който после ще изплакнете старателно. Почиствайте и опаковките на всички останали продукти, които вкарват в дома си.



Не забравяйте да държите ръцете си далеч от лицето и да не контактувате с другите на разстояние по-малкоот 2м. Това са най-добрите мерки, които можете да предприемете и да се запазите здрави.

Четете още: 7 неща, които оздравелите от коронавирус искат да знаете