7 неща, които оздравелите от коронавирус искат да знаете

Случаите на заразени с коронавирус продължават да растат с всеки изминал ден. В България картинката също не е розова, но за щастие имаме какво да сторим, за да ограничим заразата максимално – просто да си останем вкъщи. Другата добра новина е, че има и немалко излекувани от вируса, а те са научили много за себе си и здравето си през ужасния период, в който са се борели срещу COVID-19.

Те знаят отлично как са се почувствали, когато са се „обадили“ първите симптоми и знаят колко бързо се развиват в сериозно заболяване. Също така са запознати с чувството да гледат как всички други се бутат по магазините и пазаруват панически или просто излизат на разходка, докато те си седят вкъщи, болни от това, за което непрестанно се говори по телевизията. Ето какво тези хора биха искали точно вие да знаете за коронавируса:



Размножава се със скоростта на опустошителен огън

На 1-ви март Тревър Манкин посещава свой приятел в болница в Сиатъл. По-късно става ясно, че този приятел е заразен с коронавирус. И въпреки че Тревър е носел маска, ръкавици и е спазвал дистанция, както и необходимата хигиена, той е прихванал вируса, а няколко дни по-късно и жена му вече била заразена.

„Толкова е лесно да се заразиш. Може да се случи дори и ако дишаш въздуха в стаята, в която е влизал болен от вируса, без да си контактувал с него, без да сте се засекли даже. Затова останете вкъщи, колкото се може по-дълго и не излизайте“, споделя Тревър, който вече е излекуван.

Това не е просто настинка

Всички специалисти са единодушни, че симптомите на коронавирус са същите като при настинка и грип. Но някои пациенти разбират, че с тях се случва нещо много по-страшно, когато усещат тежест в гърдите и сякаш нямат възможност да поемат въздух, както досега. След това чувстват неспособност да се концентрират и да задържат вниманието си, все едно че мозъкът им е замъглен.



Трябва да се отнасяме сериозно, дори и да не се заразим

Има много случаи, в които заразените са успявали да се преборят с вируса, без да лежат в болница. Те побеждават заразата с домашно лечение, но това съвсем не означава, че не трябва да погледнат сериозно на ситуацията и здравето си. И освен че те застрашават себе си, когато излизат навън, знаейки че са болни, те поставят живота на всички останали на риск. Не забравяйте, че млад човек може да изкара вируса много по-лесно, от по-възрастен или просто от такъв със слаб имунитет.

Трябва да даваме и приемаме подкрепа

В цялата тази паника и ужас най-важното е да не спираме да се подкрепяме. Един от оздравелите споделя, че е приятно изненадан колко много хора са искали да му помогнат с доставка на храна и продукти от първа необходимост.

Друга излекувана пък разкрива колко е било важно за нея, че със съпруга ѝ са били неотлъчно заедно и двамата са успели да преборят коварния вирус.

В този момент психическата подкрепа е един от най-важните фактори, не го забравяйте. Сега е най-подходящо да звъннете на човек, когото не сте чували отдавна или просто да се поинтересувате как са близките ви.



Стоп на паническото пазаруване

Едва ли може да бъде пресметнато колко тоалетна хартия е закупена през последните седмици, а истината е, че и милион ролки няма да ви помогнат, ако се разболеете. Пазарувайте, колкото да имате какво да сготвите през следващите дни и не се презапасявайте, сякаш идва война. Освен това, когато се бутаме по опашки в супермаркетите, излагаме себе си и близките си на огромен риск.



Да си вземем почивка от новините

Към днешна дата, а в близко бъдеще, не се очаква да чуем нещо хубаво по новините. Ето защо е препоръчително да ги избягвате, особено ако вече сте заразени. Мислете положително, следете здравето си и всичко ще бъде наред, стига да вярвате. Хубаво е да бъдем информирани, но не и да се превръщаме в жертви на паниката.

Погледнете от положителната страна на карантината

Замислете се. Кога пак ще можете да работите от вкъщи седмици наред? А и какво по-хубаво от това да сте здрави и да имате толкова много време, за да бъдете с децата си или с половинката си? Съсредоточете се върху хората, които обичате и с които споделяте общ покрив. Сега имате невероятния шанс да се опознаете още по-добре и да създадете хубави спомени.

Четете още: 5 изпитани съвета за подсилване на имунната система