Обичате кафе, нали? Кафепиенето се е превърнало в един съвременен сутрешен ритуал, а не само в достъпно средство за събуждане. И затова решихме да съберем на едно място позитивните и негативни последици от употребата на кафе.

+ Кафето е богато на антиоксиданти - хлорогенна киселина и меланоидини. А както знаете антиоксидантите са веществата, които се борят срещу окислението - процес, увреждащ клетките и допринасящ за стареенето на организма.

- Холестерол. Прекомерната употреба на сварено кафе повишава общия и LDL ("лошия") холестерол. Нефилтрираното кафе съдържа холестерол-повишаващите кафестол и кахвеол.

+ Редовната консумация на кафе намалява риска от болест на Паркинсон. Редица проучвания сочат, че хората, които редовно пият кафе, имат значително понижен риск от това страшно заболяване.

- Въпреки че пиенето на кафе не е значителен рисков фактор за хипертония, напитката повлиява негативно кръвното налягане, особено при хора, податливи на хипертония. Италианско проучване сочи, че кафето значително повишава риска от развитието на постоянна хипертония при хора с повишено кръвно налягане.

+ Кафето има защитен ефект срещу развитието на диабет тип 2. Американско проучване сочи, че умерената консумация на черната напитка (с кофеин и без кофеин) намалява риска от този тип диабет в млади и средно възрастни жени.

- Консумацията на кафе може да увеличи секрецията на калция с урината. Приемът на над 600 мл кафе умерено повишава риска от остеопороза, особено при жени, приемащи недостатъчно количество калций.

+ Кофеинът е добре известен стимулант. Кафето подобрява вниманието, паметта и бодростта. За по-любопитните - кафеинът блокира ензими, наречени фосфодиестерази. Фосфодиестеразите разграждат веществата, чрез които се провежда нервния импулс. Блокирайки тези ензими, кофеинът подобрява нервното предаване в мозъка, което допринася за тонизиращия ефект.

- Въпреки че FDA признава кафето като безопасна напитка, кофеинът е слаб стимулант на централната нервна система и може да предизвика зависимост. При внезапното спиране на консумацията на кафе може да се наблюдава съвсем истински абстинентен синдром, изразяващ се в раздразнителност и главоболие с продължителност няколко дни. Отказването от кофеина е сравнително лесно.

+ Кофеинът в кафето е сходен с теофилина - добре известно лекарство срещу астма. Кофеинът разширява дихателните пътища и подобрява симптомите на астмата.

Четете още: Пуш-пауза? По-добре не!