Учени анализираха девет различни проучвания на ходенето, които са започнати през 1986 г. и завършили прред 2000 г..

Те включвали 34485 възрастни хора над 65 годишна възраст, и ги следели между 6 и 21 години. Учените установили, че скоростта, с която ходим е свързана с шансовете за оцеляване на всяка една възраст, но става критична, когато навършим 75 години.

Стефани Студенски от университета в Питсбърг, която провела проучването заедно с колегите си, твърди: „В нашия свят на все по-дълъг живот пропорцията между скоростта на ходене и оставащите ни години бе една и съща във всички групи, но абсолютната цифра на оставащите години бе най-висока при по-младите.”

А може би най-важното е, че излседването показало същите резултати, като определянето на оставащия брой години чрез изследване на кръвното наляген, хоспитализациите, ИТМ и дали човек пуши или не.

Авторите твърдят, че има връзка между скоростта на ходене и шансовете за по-дълго оцеляване. „Ходенето изисква енергия, контрол над движението, подкрепа и напряга различни органи и системи, включително сърцето, дробовете, мускулите, нервната система. Намаляването на скоростта може да означава повредени системи и високо разход на енергия при ходене.

Съвети за начинаещи в ходенето

Ако никога не сте се занимавали с ходене като спорт или е минало дълго време оттогава, следвайте тези стъпки, предложени ви от експерти.

- Тръгвайте бавно и леко. Ходете десет минути сутрин. Правете това всеки ден за една седмица.

- Ако това не ви уморява, добавете още пет минути към разходката – и добавяйте по още пет минути всяка седмица докато достигнете 25 минути. Можете да продължавате с добавянето, докато не прецените, че сте достигнали максимума си.

- Обръщайте внимание на стойката си. Дръжте главата изправена, с рамене назад и очи гледащи напред. Не гледайте в земята, защото не е полезно за гръбнака. Ако можете, стегнете стомаха.

- Пийте много вода преди, по време на и след разходка.

- Разтягайте се преди тръгване и след прибиране. Това може да намали риска от контузии.

- Нека това ви стане навик. Разхождайте се поне 5 дни в седмицата за по 30 мин. на ден.

- Ходете със скорост, която ви позволява да поддържате разговор.

- Когато си изградите програмата, започнете да увеличвате скоростта.

- За да имате здраво сърце, трябва да ходите 3-4 дни в седмицата за по 20-30 минути на бърз ход. Трябва да дишате трудно, но не и да се борите за въздух.