Автор
Цвета Герчева

Предимства и недостатъци на ранното ставане

„Ранно пиле рано пее“ - тази стара българска фраза достатъчно красноречиво ни казва, че за човек, който си е свършил предсрочно и навреме работата, успехът е гарантиран. Изобщо за хората, които стават по първи петли, все хвалебствия се леят. Освен че си свършват бързо работата и им остава и време за приятелите и любимите хора, те са и по-здрави от тези, които си лягат и стават късно. Или поне така се говори.

Но както при всичко останало, така и тук монетата си има две страни – положителна и отрицателна. Предлагаме ви да надникнем и да се запознаем с плюсовете и минусите на ранното ставане.

Да започнем с плюсовете:

- Ранобудните хора имат склонност да гледат по-оптимистично на живота и света. Каквото и да не е наред, те вярват, че всичко ще се оправи.

- Чучулигите, както още наричат ставащите в ранните часове на деня, обикновено са по-отпочинали, в резултат на което са и по-организирани и енергични през деня. Това от своя страна ги подготвя да посрещнат предизвикателствата на деня по-смело и ентусиазирано.

- Ако говорим за ученици или студенти, изследвания показват, че тези, които стават по-рано от останалите, показват по-високи оценки на изпитите за разлика от онези, които си лягат късно и стават трудно на сутринта.



- Ранобудниците обикновено могат да се похвалят и с по-добро психично здраве. Ставайки рано, те имат време спокойно да се приготвят и дори да излязат по-рано от вкъщи. Това ги предпазва от стреса покрай сутрешното бързане, от напрежението от задръстванията и тревожната мисъл, че закъсняват за работа.

- По-ранното отиване на работа преди колегите дава възможност на ранобудниците да се заемат със задачите на деня по-отрано и спокойно да се съсредоточат върху нейното извършване.

- Хората, които стават рано, могат да се похвалят с по-добра производителност. Това се дължи на пълноценния сън, който насърчава мозъчната дейност.

- Ранните птици имат възможност за по-здравословен избор на храна, както и време за приготвянето на закуска и обяд.

- Тъй като ранобудниците свършват работата и задачите си през деня, те могат по-добре да балансират личния си живот и да се наслаждават на времето със семейството и приятелите си.



А ето ги и минусите от ранното ставане:

- Интересното е, че тези, които стават по-късно, в следобедните часове се чувстват все още бодри и изпълнени с енергия. Напротив - "ранните птици" по това време вече започват да губят тонуса си и производителността им спада. При късните птици тонусът и енергията започват да се повишават именно в часовете на късния следобед.

- Тъй като плановете на ранобудните хора се въртят предимно около часовете преди обяд и ранния следобед, повечето случаи те пропускат да включат в графиците си среща с приятели или да прекарат вечерта навън.

- Докато ранобудниците работят добре сутрин, в следобедните часове мозъчната им дейност става по-унила и тромава и дори губят настроението си. За разлика от тях късноставащите стават по-разговорливи и жизнени следобед.

- Ако ранобудниците са свикнали да се събуждат рано по едно и също време през седмицата, обикновено това се случва и през уикендите. Биологичният часовник вече е настроен кога да се събуди, независимо от степента на умора.

- Ако ранобудните хора се борят с работата и остават до късно, тогава трябва да се вслушат в тялото си и да успокоят малко темпото.

- Тъй като ранобудниците стават рано, това може да ги накара да изпитат умора през деня. И за да се преборят с това, те могат да подремнат следобед. Проблемът е, че това може да затрудни заспиването им по-късно през нощта.

Четете още: Будите се нощем? Вижте каква е причината