Прегръдката спира хълцането, открил британският пенсионер Бен Ламбъртън, който наскоро претърпял 10-дневен пристъп на хълцане на всеки 15 секунди по цял ден и нощ.

"Един ден започнах да хълцам и просто не можех да спра", спомня си 72-годишният британец от Югозападен Лондон. "Бях малко уморен, но иначе бях в добро здраве. Не мисля, че съм ял или пил нещо, което е задействало хълцащата криза. Пробвах обичайните средства на пиене на вода и задържане на дъха, но не помогна. Тогава работех като екскурзовод и трябваше да прекъсна, защото не можех да говоря. Беше трудно и за жена ми, особено през нощта, защото не я оставях да спи. Преместих се в стаята за гости, но хълцането продължаваше и така 10 дни.

Отишъл на лекар, но той не успял да му даде лек. Хълцането са най-често е причинено от принудително свиване на диафрагмата. Може да започне и от прекомерно пушене, внезапна промяна в стайна температура или ядене на много горещо или много студено ястие.

За щастие причината за хълцането на Бен не била сериозна и в крайна сметка се излекувала много просто. Дъщеря му му препоръчала местен физиотерапевт, който го настинал като силна прегръдка. "От лекото задушаване от натиска на прегръдката хълцането просто спря. Мечешката прегръдка успя", спомня си пенсионерът.