Автор
Теодор Муховски

Първите симптоми на инфаркт могат да се появят месец преди да настъпи

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт у нас. Кардиолозите смятат, че броят на пациентите ще се увеличи значително през следващите десет години.

А знаете ли ,че дори месеци преди инфаркта тялото може да ни изпрати знаци, които никога не трябва да пренебрегваме и подминаваме.

Инфарктът на миокарда е състояние на миокардна исхемия, което води до некроза на сърдечния мускул и в повечето случаи е последица от атеросклероза на коронарните артерии. Свиването на кръвоносните съдове, от своя страна, настъпва чрез натрупване на холестерол в съдовете.
Един от всеки десет инфаркта засяга хора преди 45-годишна възраст. Най-честият симптом, съпътстващ инфаркта, е внезапна, силна и пареща болка зад гръдната кост, която може да бъде придружена от усещане за пробождане и пулсиране.



И въпреки че инфарктът най-често настъпва неочаквано и внезапно, лекарите са нащрек за някои симптоми, които могат да се появят няколко дни или повече преди инфаркта.
Проучванията ясно показват, че няколко или повече дни преди инфаркта жените изпитват хронична умора (71%), нарушения на съня (48%), задух (42%), лошо храносмилане (39%), тревожност (39%), както се съобщава в научното кардиологично списание Circulation.

Сърдечен удар - ще забележите тези симптоми дори месец по-рано

Прекомерно изпотяване

Този признак преди предстоящ инфаркт много често се пренебрегва от повечето пациенти. Повишеното изпотяване може да засегне главно челото, дланите, гърдите и стъпалата, независимо от преобладаващата температура или времето на деня.
Ако забележите необичайно изпотяване, което е налице и от известно време, задължително трябва да се консултирате с Вашия лекар.



Гадене

Повръщането, гаденето или стомашните проблеми могат да показват, че сърцето ни не изпомпва правилно кръв, поради което страдат други органи. Дискомфортът от киселини и болки в корема, съчетан с недостиг на въздух, трябва да бъде предупреждение за ненормална сърдечна дейност, която може да доведе до сърдечен удар.

Замайване, припадък, задух

Всяко отклонение от правилото, като например проблеми с поемането на дълбоко въздух, засилващ се задух, замайване и припадък, може да са признаци за предстоящ сърдечен удар. Задухът и замайването са по-често срещани при жените, отколкото при мъжете, и тези симптоми могат да се появят дори седмици преди сърдечния удар.

Смущения на съня

Хората със сърдечни проблеми често се оплакват от безсъние. В група от 500 анкетирани жени, преживели инфаркт, почти половината са имали проблеми със съня. Проблемите със заспиването и събуждането посред нощ, придружени от чувство на тревожност и паника, би трябвало да са сигнал за нас, че нещо в организма не е наред.



Изтръпване на крайниците

Необичайният сърдечен ритъм и следователно нарушеното кръвоснабдяване могат да доведат до изтръпване на ръцете и краката. Ако усещането за изтръпване на крайниците се повтаря и ви съпътства независимо от заемането на неудобно положение на тялото, трябва да се свържете с вашия лекар.

На какво друго трябва да обърнете внимание?

Една от най-характерните черти на възникващия сърдечен удар е усещането за силна болка в гърдите. Много често жените усещат и болка в раменете, гърба и шията, която може да бъде постепенна и с нарастваща интензивност. Освен това необичайните и доста рядко срещани симптоми на сърдечен удар включват болка в областта на челюстта и дискомфорт в устата и на езика.