Сънуването е едно от най-загадъчните и интересни преживявания, които продължават да интригуват учените и до днес.

В древността например се е вярвало, че виденията на сън са съобщения от боговете. Затова и всеки владетел се е допитвал до знанията на т.нар. тълкуватели на сънища. Не е тайна, че и някои артисти са достигнали до своите най-креативни проникновения именно чрез сънищата си.

Какво всъщност наистина знаем за този феномен?

1. Ако не спите цяла нощ, на другия ден ще изглеждате като пияни

След цяла нощ без сън времето за реакциите на тялото става три пъти по-бавно, което е същото, като да сте пияни. Този факт е подкрепен от множество изследователски проекти.

Час след час паметта ви все повече ще се влошава, а в един момент мозъкът ви вече изобщо няма да може да формира нови спомени.
След 18-ия час будно състояние способността ви да вземате решения, да обработвате информация и да се ориентирате в пространството постепенно се влошава. Ако останете будни повече от 24 часа, мозъкът ви започва да се паникьосва и ви принуждава да заспите. Макар че ще изглеждате будни – ходещи, говорещи, с отворени очи – мозъкът ви буквално ще заспива за периоди от по 10-20 секунди.

2. Всички сънуваме

Всеки сънува всяка нощ. Това, че не помним сънищата си на другия ден, е фактът, че забравяме 90% от тях. В рамките на 5 минути след събуждането си, хората забравят половината от съня си. А след още няколко минути – целия сън. Това, което понякога помним, е едва 10% от всички картини, минали през съзнанието ни, докато спим. В една нощ може да сънувате около 4-7 пъти. Средностатистически (всеки човек е индивидуален и различен) може да сънува между 1 и 2 часа всяка нощ.

3. Хората с нощен труд са подложени на по-висок риск от развитие на болести

Десетки милиони по света не работят типичните смени от 9 до 18 ч. Тези служители, трудещи се през нощта или даващи допълнителни смени, са изложени на значително по-висок риск от редица здравословни проблеми в сравнение с хората, работещи през деня. Изследователи от Китай изчисляват, че вероятността от опасни заболявания се увеличава с около 3,3% на всеки пет години, прекарани в работа на нощни смени. Статистиката сочи, че при работещите нощем има 41% по-голяма вероятност да развият рак на кожата и 32% да имат рак на гърдата в сравнение с трудещите се денем.

4. Сънуваме само познати лица

Сънуваме само лица на хора, които вече сме виждали в реалния живот. Да, могат да ви се сторят непознати, но някога сме ги виждали и дори да не си ги спомняме, подсъзнанието ни ги е „запечатало“.

5. Слепите хора не визуализират сънищата си

Хората, които са лишени от зрение по рождение, не сънуват картини, а звуци, емоции, усещания и аромати.

6. С напредването на възрастта се нуждаем от по-малко сън

С възрастта доста от органите започват да работят с по-малък капацитет, което води до различни „сънни навици“ и нарушения на покоя през нощта, в резултат на което старите хора спят по-малко.

През 2015 г. учени от Националната фондация за сън публикуваха нови препоръки за това колко сън е необходим на хората според възрастовата им група.
Според тях новородените (до 3 месеца) трябва да спят между 14 и 17 часа в денонощието. Децата до 11-месечна възраст – от 12 до 15 часа. Тези на годинка или две е хубаво да спят от 11 до 14 часа. В предучилищна възраст е хубаво да се спи от 10 до 13 часа. Учениците от 6 до 13 години трябва да спят по 10 до 13 часа. За тийнейджърите са необходими 8-10 часа. За хората от 18 до 25 години и тези на възраст между 26 и 64 години си важат часовете и от преди – между 7 и 9 часа. Новата възрастова категория е хората от 65 години нагоре, които е хубаво да поспиват към 7-8 часа.

Четете още: Любопитни факти за съня и сънищата