Пътешествието на коронавируса в тялото ни - къде отива, след като го прихванем (Видео)

Декември, 2019 г. ще остане завинаги в историята като началото на една от най-страховитите зарази, които човечеството е срещало през последните 100 г. Точно на прага на 2020-а в Китай плъзна заразата с коронавирус, която отне не един или два човешки живота. Тя сякаш помете десетки хиляди хора по света, а семействата им просто трябваше да се примирят с това. И макар Китай вече да се връща към нормалния ритъм на живот и да се хвали с все по-голям брой излекувани пациенти, то светът продължава да трепери от ужас.

За съжаление, България също даде жертви, а броят на заразените се увеличава с всеки изминал ден. Ежеминутно слушаме колко е опасен и прилепчив коронавирусът, но нека всъщност видим по какъв начин той се промъква в тялото ни, защо е толкова коварен и какво можем да направим ние, за да го избегнем.

Коронавирусът е онази невидима заплаха, която дебне отвсякъде. Той може да живее върху всякакви повърхности в продължение на часове, дори дни. Той се предава по въздушно-капков път, като класическият начин за зараза е чрез кихане. Когато някой заразен кихне, той автоматично застрашава околните. И ако сте на близко разстояние (по-малко от 2 м) от този човек, вирусът може да се залепи по ръцете ви, в косата ви, по дрехите. Може да проникне през носа и очите ви. Най-сигурният начин да допринесете за собствената си зараза, е като точно в такъв момент докоснете лицето си или потъркате очите си.



След като влезе във вас, коронавирусът започва своето пътешествие в тялото ви, а имунната ви система се приготвя за тежка битка. Пробива си път към белите дробове, а ефектът от това е драматичен. Предизвиква кашлица, а след няколко дни води и до задух.

По белите дробове има милиони епителни клетки. Коронавирусът минава през тях и освобождава генетичен материал. От този момент нататък вирусът се възпроизвежда изключително бързо. Организмът започва борба с него, което предизвиква неразположение и треска. В рамките на около 10 дни инфектираните клетки в тялото на заразения наброяват няколко милиона! Вижте нагледно как се случва това в следното видео:

Ако имунната система е достатъчно силна, борбата ѝ с коронавируса може да бъде усетена единствено чрез суха кашлица и температура. Но в тежките случаи се стига до болнично лечение, а понякога дори и до смърт.

Нападението, което вирусът обявява на епителните клетки е опасно, защото по този начин уврежда дробовете. Тяхната защита намалява драстично с всяка следваща инфектирана епителна клетка. Ето защо някои от болните стигат и до пневмония.



Коронавирусът често се сравнява с обикновена настинка, но истината е, че може да бъде много по-опасен. Най-малкото защото се разпространява в пъти по-бързо от настинката и защото предизвика скорострелна пандемия, която със сигурност ще остане в историята. На много места по света здравната система не е в състояние да посрещне нуждите на толкова огромен брой пациенти, не достигат и предпазни средства за лекарските екипи, които се борят да спасяват животи. Много хора намират смъртта си дори без шанса да получат лечение, а лекарите са поставени пред ужасния избор кой ще оживее и кой ще издъхне.

Ето защо е наш човешки дълг да предпазим себе си и близките си от чудовището „коронавирус“, като просто си останем вкъщи и взимаме мерки за хигиената си. Измивайте ръцете си и ограничете максимално контактите. Не заразявайте себе си, не заразявайте и другите!



Четете още: 7 неща, които оздравелите от коронавирус искат да знаете