Ново изследване на Американското онкологично дружество в град Атланта показа, че жените от 50 и нагоре години, които всеки ден се разхождат поне един час на чист въздух, съкращават риска от рак на гърдата с 14%, твърди британският "Дейли телеграф".

В проведения експеримент са участвали 73 615 жени на възраст от 50 до 74 години. Медиците следили състоянието им от 1992 до 2009 г., давали им да попълват въпросници и да разказват за ежедневните си физически натоварвания и за самочувствието си. За половината от участничките в опита единственото физическо натоварване била разходката на чист въздух, пише БГНЕС.

Четете още: Полезна ли е сутрешната чаша кафе?

Според учените жените с разходки по 7 часа седмично са застрашени с 14% по-малко да развият рак на гърдата. Онези пък, които са прилага по-големи физически натоварвания (крос, плуване, тенис, аеробика), са се сблъсквали със заболяването 25% по-рядко.

"Нашето изследване дава нови доказателства, че начинът на живот играе определена роля в развитието на рака на гърдата и дори неголеми промени в него могат да влияят. Най-доброто оръжие срещу рака на гърдата е възможността да се спре болестта. Това е първостепенна задача", сподели една от ръководителките на проучването.

Миналата година друга група американски учени публикува проучване, според чиито резултати всекидневните разходки от по час и половина може да намалят риска от рак на гърдата с 30 процента.

Четете още: Слаба имунна система - каква е причината