Автор
Антония Дамянова

Революционен пробив в света на медицината: Създадоха антибиотик, който не предизвиква бактериална резистентност

Широкоспектърен антибиотик, който не предизвиква бактериална резистентност, вече е факт. Негови създатетели са учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара, а резултатите от работата им са публикувани в списание EBioMedicine.

Антимикробната резистентност (AMR) е критична заплаха за човешкото здраве и засяга здравето и благосъстоянието на хората в страните с ниски и средни доходи, припомнят от изданието.

Резистентността се дължи на структурните промени на бактериите, които те предприемат, когато биват атакувани от лекарството, с цел да се преборят с него. Нивото на резистентност, което бактериите успяват да достигнат, за да унижощат иначе пагубното въздействие на антибиотиците върху тях, придобива все по-сериозна заплаха за човешкото здраве в световен мащаб.



Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици. Това сочи най-голямото досега проучване по въпроса, цитирано то Би Би Си. Бройката е по-висока от годишната смъртност от малария или СПИН.

По-бедните страни са най-засегнати, но резистентността към антимикробни препарати (АМР) застрашава здравето на всеки, се казва в доклада.

Оценката на глобалните смъртни случаи вследствие на АМР, публикувана в авторитетното списание „Лансет“, се базира на анализ на 204 държави от екип международни изследователи, ръководен от Вашингтонския университет. Те са изчислили, че до 5 млн. души са починали през 2019 г. от болести, в които АМР е изиграла роля, освен тези 1,2 млн. пряко причинени.

Интересното е, че откритието на новия антибиотик е станало напълно случайно. То се е случило по време на разработването на специална мини електростанция за презареждане на телефони в полето, която се основавала на микроби. По-късно сред експертите възникнала идеята за модифициране на тези съединения в потенциални антибиотици.

Първоначалното предположение на изследователите, че въпросните химикали може да са токсични за човешките клетки, за щастие впоследствие било отхвърлено. Оказало се, че един химикал е безопасен. Тъкмо тази проба успяла да унищожи всеки бактериален патоген, който бил тестван. Едно нещо обаче впечатлило най-много учените. Оказало се, че бактериите, атакувани от лекарството, не развили резистентност към него, което е и основната пречка за създаването на нови антибиотици.

Уникалното на новия медикамент е специфичният му механизъм на действие. За разлика например от пеницилина, който засяга специфична функция на микробите, иновативният антибиотик успява да унищожи много функции едновременно, в това число и най-важната – бактериалната мембрана, а нейното разрушаване води до пълно дезактивиране на патогена.

За да се определят всички клинични ползи и рискове, вече са планирани допълнителни проучвания на лекарството и неговото въздействие върху бактериите. Изследванията трябва да точност да установят нивото на безопасност и ефикасност на антибиотика при хората.

Четете още: Тези симптоми по лицето показват, че тялото има проблеми с храносмилането и алкохола