Канадски учени достигнаха до извод, който ще зарадва любителите на черния шоколад и на бронзовия тен - двете удоволствия не само са съвместими, но първото смекчава вредните последици от второто.

В момента учените от университета Лавал в Квебек започнали кампания за набиране на жени с много светла кожа на възраст между 25 и 65 години, за да проверят откритието си, съобщи младият изследовател Бруно Риврен, който ръководи проучването.

30 жени вече са отговорили положително на призива на учените, които очакват още 30 доброволки, за да съберат представителна извадка от 60 дами.

Първите вече започнали да ядат по три парчета черен шоколад или плацебо на ден и ще продължат да го правят 12 седмици. Става въпрос за специално приготвен шоколад, богат на полифеноли, които се срещат в какаото и са естествени антиоксиданти. Плацебото, което има много подобен вкус, няма да съдържа нищо. Разбира се, нито учените, нито участничките ще знаят кой консумира истински шоколад и кой получава само продукт, изчистен от полифеноли, уточни Риврен. При периодични посещения в лабораторията, участничките ще бъдат облъчвани върху вътрешната страна на предмишницата си с точно определени ултравиолетови лъчи, излъчвани от малка лампа.

Учените се надяват, че експериментът ще покаже, че кожата на жените, които са яли шоколада с полифеноли ще издържи, без да реагира на много по-голяма доза лъчи от кожата на участничките, които са консумирали плацебото.

Проведени изследвания в Германия и Великобритания вече са показали полезния ефект от приемането на черен шоколад за кожата. Но броят на участничките в експериментите бил сравнително малък - 18 в единия случай и 30 в другия, уточни Риврен.

Ако резултатът от квебекския експеримент, от който са изключени мъжете, за да се постигне по-хомогенен хормонален профил, потвърди предишните изследвания, това може да е щастлива новина за производителите на автентичен черен шоколад, пише БГНЕС.