Автор
Ива Петрова

Танцът - идеален помощник в борбата срещу стреса и болестите

Танците са идеален помощник в борбата срещу стреса и болестите. Те ни помагат да се възстановим по-бързо и плъноценно от лошото настроение и болестите.

Тъй като проблемите с психичното здраве се увеличиха в Съединените щати по време на пандемията от COVID-19, интересът към създаването на изкуство също се разшири – предлагайки ни начини да се справим творчески с новата несигурност и ограничения в ежедневния живот.

Въпреки че по време на COVID се появиха някои безпрецедентни последици за здравето от изолацията, като посттравматично стресово разстройство и самота, има и други начини, препоръчани от здравните специалисти, за да помогнат на техните пациенти и членове на общността. Тези изкуства и естетически изживявания варират от уроци по рисуване до класове по танци, посещения на музеи и театри.



Как точно танцът ни помага да се възстановим след сблъсък със заболяване като COVID?

„COVID промени нервната ни система“, казва психотерапевтът Шира Карман, „Това не е просто емоционална реакция. Ние имаме биологична реакция. Нашите нервни системи се променят от предупрежденията да спазваме дистанция.“

При многократното чуване на напомнянията за социална дистанция, носене на маски и избягване на големи събирания в разгара на COVID, съчетано с увеличаване на тревожността и страха от инфекцията, танците и други групови дейности изглеждаха невъзможни – докато виртуалните събирания бързо станаха нещо обичайно.

Как танцуването с хора може да изгради обратна връзка и общност

Въпреки че танците могат да ни помогнат индивидуално да преборим преживяванията си свързани с COVID, те биха могли също така да преформулират положително социалната ни идентичност в обща среда.

Сега знаем, че танцуването сами у дома – дори за пет минути – може да подобри емоционалното благополучие, но изследванията също така показват, че танцуването виртуално или в група също има предимства.

Когато се движим в синхрон с другите, това ни позволява да се чувстваме по-свързани един с друг.



Ползите за здравето от танцуването заедно

Разбира се, има отбелязани и физически ползи: танците могат да помогнат за намаляване на нивата на кортизол, облекчаване на стреса и дори поддържане и подобряване на баланса. Както отбелязва психиатърът Карл Юнг, „Самотата не идва от това да нямаш хора около себе си, а от невъзможността да си свързан с нещата, които изглеждат важни за теб“.

Докато продължаваме да се борим с COVID-19 и ефектите му върху обществото, включването на повече движение и танци в живота ни може да ни помогне да се отървем от последиците от пандемията – заедно.

Четете още: Водещ диетолог: Никога не замествайте закуската си с кафе