Ти трябва да знаеш точно това за ваксината срещу Covid-19

Само за една година – от избухването на пандемията от новия коронавирус в китайския град Ухан до днес, животът ни се промени напълно. Бързата скорост, с която новопоявилият се вирус започна да се разпространява и в останалите кътчета на планетата, мобилизира учените от цял свят и те запретнаха ръкави в трескаво търсене на лечение и ваксина. Докъде стигнахме в научните открития и заключения досега, могат да ни кажат последните изследвания по въпроса:

Преболедувалите Covid-19 страдат от различни симптоми шест месеца след инфекцията

Повечето пациенти, които са били хоспитализирани с Covid-19, все още страдат от различни симптоми шест месеца след инфекцията. Това установи китайско проучване, цитирано от CNN. Изследването на повече от 1700 пациенти, лекувани в китайския град Ухан, първоначален епицентър на пандемията, показва, че 76% от тях са страдали от поне един симптом месеци след изписването им от болница. Констатирано е, че дори хората, които се възстановяват от Covid-19, могат да изпитат дълготрайно въздействие върху здравето от своя сблъсък с коронавируса. Изследването, най-голямото по рода си досега, е публикувано в петък в медицинското списание The Lancet. Установено е, че умората и затрудненията със съня са най-честите симптоми след Covid-19, срещащи се съответно при 63% и 26% от пациентите, цели шест месеца след началото на първоначалната им диагноза. Заболяването може да има и дълготрайни психологически усложнения, като тревожност или депресия, установени сред 23% от пациентите, посочват още китайските учени.

Ваксината се препоръчва и на пациенти, преболедували Ковид-19

Напук на наложилото се досега мнение, че ваксините не са нужни на пациенти, преболедували Ковид-19, експерти от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията съветват същите да планират имунизация. Те го правят обаче с едно уточнение. Поради факта, че все пак тези пациенти са се срещнали вече веднъж с вируса, те могат и да отложат имунизацията за малко по-дълъг период от време. Какъв точно трябва да бъде той, те обаче не посочват. Препоръката на специалистите от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията към хората, които са били заразени през последните три месеца, е все пак да не бързат да се ваксинират, а докато броят на ваксините е ограничен, първо да дадат възможност на други да се имунизират преди тях.

„При втора среща с Ковид-19 имунната ви система е способна да разпознае вируса и да се пази“, подчертава д-р Саския Попеску, експерт по инфекциозни болести в университета „Джордж Мейсън“. Въпреки че според последните изследвания защитата може да трае няколко месеца, учените все още не са категорични в отговора на въпроса колко дълго може да продължава този имунитет и доколко е силен той.

Откриха слабото място на коронавируса

Откритието е направено от германски учени и е сигурен знак, че човечеството е на стъпка от намирането на лек срещу коварния вирус. Според тях това може да се окаже дългоочакваният пробив в борбата срещу COVID-19, коментират от „Дойче Веле“.

С помощта на компютърен модел учени от университета в Тюбинген са установили, че могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. Мишената, в която се прицелват, е ензим, известен като GK1. Чрез този ензим вирусът „принуждава“ човешките клетки да произвеждат определени вещества и да ги „предоставят“ на вируса. А с тяхна помощ той бързо се размножава и разпространява в тялото. Ако този ензим бъде деактивиран, коронавирусът просто няма да може да се размножава в човешкия организъм. Според д-р Андреас Дрегер от университета в Тюбинген по този начин коронавирусът може да бъде засегнат тежко и унищожен, без да се нанасят поражения на човешките клетки.

Учените от Тюбинген са оптимисти и смятат, че търсеният ефект може да се постигне с помощта на вече налични медикаменти - в списъка с „кандидати“ влизат стотици вече сертифицирани вещества. Всичко това обаче ще отнеме време. Според екипа в най-добрия случай пробивът ще бъде факт до края на годината. За целта първо трябва да се идентифицира правилното лекарство, което да възпрепятства функцията на въпросния ензим, след което да се извършат различни изследвания и клинични тестове.

Организмът изгражда 95% имунна защита срещу Covid-19 едва след прилагането на втората доза ваксина

Въпреки горещите уверения на експерти от цял свят, че ваксините могат само да помогнат, но не и да навредят, все още има известно колебание сред обществото дали трябва да се бърза с имунизацията. Каква защита дава ваксината, как действа всяка една от тях, кога се изгражда имунен отговор след поставянето ѝ, са само малка част от въпросите, които вълнуват всеки един от нас. Светлина върху тях хвърля клиничният изследовател по инфекциозни болести Лоръл Брист.

Абсолютната имунна защита срещу Covid-19 организмът започва да изгражда, едва след като е приел и втората доза от ваксината. Ето защо е толкова необходима тя. След първата доза от някоя от одобрените към момента ваксини Pfizer или Moderna човек получава около 50% имунитет срещу COVID-19, а след втората – защитата нараства до около 95%. За достигането на пикова ефективност на ваксината ще отнеме около две седмици след прилагането на втората доза, уточнява Брист. Това означава, че хората, които получават ваксината Pfizer, могат да изградят имунитет с 95%защита пет седмици след първата инжекция, а тези с Moderna ще достигнат до тази точка шест седмици по-късно, пояснява още специалистът.

Можете ли обаче все пак да се заразим с COVID-19 в периода между двете дози ваксина? Отговорът на експерта е „да“. Това е така, защото „имунната защита не се случва веднага“. Боледуването обаче според нея при този случай би трябвало да бъде безсимптомно или в много лека форма на физическо неразположение.

Четете още: Мари на Гала със стряскаща изповед за последиците от Ковид-19 върху нея