По данни на Световната здравна организация въздухът вкъщи може да бъде от два до пет пъти по-замърсен, отколкото този навън, тъй като зависи от редица фактори - замърсители и алергени в затворените пространства, полени, фини прахови частици, мухъл. Знае се също така, че България е сред първите пет страни в Европа с най-замърсен въздух. Фините прахови частици в българските градове са повече отколкото в Лондон или Париж. София е сред най-рисковите за здравето градове в Европа заради замърсяването с фини прахови частици. България е и на второ място по смъртност, причинена от замърсен въздух.

В световен мащаб данните са не по-малко стряскащи - над 7 млн. души умират всяка година заради вредните вещества, които дишаме всеки ден.

Спасение обаче има, и то е в консумацията на повече храни, богати на онтиоксиданти. Редовната им консумация неутрализира свободните радикали в организма и ни помага да се отървем от натрупаните в него токсини. Ето в кои продукти можете да ги намерите:

Храни, богати на витамин С


Витамин С е най-мощният антиоксидант. На него дължим силата на имунната си система. Освен че засилва защитните сили на организма, витамин С се бори и с вредните влияния на околната среда. Необходими са ни поне 40 мг витамин С дневно. Най-добрият вариант е да си ги набавяме чрез храната. Най-богатият естествен източник на аскорбинова киселина - химическото име на витамин С, са плодовете и зеленчуците. Прясно изцеден портокал, киви или ябълка ще ви свършат чудесна работа. Препоръчваните зеленчуци с високо съдържанието на витамин С са: цветно зеле, броколи, домати, лук, картоф и зелените листни зеленчуци. За да се подсили ефекта на антиоксиданта обаче, не забравяйте да пиете повече вода.

Храни с високо съдържание на бета каротин

Още един мощен враг на вредния въздух. Бета каротинът се трансформира във витамин А в организма, бори се с вредните радикали и неутрализира възникнали възпаления. Витамин А поддържа костите, зъбите и очите в добро здраве, а кожата – чиста и гладка. Недостигът може да доведе до слепота, различни инфекциозни заболявания и дори до увреждане на плода. Учените съветват този витамин да се приема само чрез храната. В естествен вид той се съдържа в животинските продукти – яйца, мляко, сирене, кисело мляко, краве масло, тлъста риба, рибено масло, черен дроб, моркови, сирене и тъмнозелени листни зеленчуци, люти чушки, сладки картофи.

Храни, изобилстващи на витамин Е



Витамин Е защитава клетъчните мембрани и мазнини от окислително увреждане. Това ги прави изключително мощно оръжие срещу вредното влияние на околната среда. Витамин Е е антиоксидант, особено важен за жените, защото забавя процесите на стареене на кожата и осигурява здрави нокти и коса. Необходим е и за защита на витамин А, имунната система, сърдечно-съдовата и нервната система. Хранителните източници са: ядки и семена, растителни масла, яйца, авокадо, пълнозърнести храни, зелените зеленчуци.

Омега-3 мастни киселини

Изследване, проведено от учени от Харвард, доказва, че омега-3 мастните киселини намаляват с между 30 и 50% влиянието на замърсения въздух върху организма. Омега-3 мастните киселини участват в строежа на клетъчните и ядрените мембрани на клетките, регулират и гарантират функциите на имунната система, имат незаменимо участие в регулацията на възпалителните процеси и възстановяването. Намаляват кръвосъсирването, предпазват от сърдечен удар, разширяват кръвоносните съдове, съдействат за намаляване на кръвното налягане, съдействат за премахване на депресията, намаляват нивата на триглицеридите в кръвта. Те са безценния състав в храни като рибата, орехите, скаридите, сардините, соевото и орехово масло, авокадото, лененото семе, соята, тиквата, млечните продукти. Мазните риби и рибеното масло имат свойството да неутрализират свободните радикали, които се образуват от токсичните вещества във въздуха, който дишаме.

Витамини от групата В

Витамините от групата на витамин В – В1, В2, В3, В6, В9, В12, осигуряват енергия на телата ни (витамин В1), укрепват имунитета и синтезата на хемоглобин (витамин В6), запазват паметта и правилното функциониране на нервната система (витамин В12). Хранителните източници за този голям набор от витамини от групата В може да се достави на тялото чрез разнообразно хранене: домашни птици, овесени ядки, авокадо, банани, яйца, риба, хляб, картофи, мляко, карантии, свинско месо, зърнени закуски, броколи и др. Тук е мястото на един интересен факт, свързан с броколито. Учени от Университета в Северна каролина са установили, че консумацията на сок от броколи намалява възпаленията в носа след излагане на вредни газове и дезилови автомобили.

Четете още: Внимание! Не всеки мед е полезен!