Доматите несъмнено са един от любимите зеленчуци на българите. Те са ароматни и сочни. Като се има предвид формата, цвета и размера, могат да се разграничат няколко разновидности на този зеленчук. Кои домати да изберете? Кои са най-ценните за здравето? Кой сорт е подходящ за салати и кой за консерви?

Объркването в класификацията на зеленчуците и плодовете кара много хора погрешно да наричат доматите плодове. На практика той се води зеленчук.

Доматът в българската кухня

Българите обичат да консумират домати. Добавят ги към сандвичи, извара, салати и бъркани яйца. Правят от тях сокове, пюрета, туршии, готвят класическа доматена супа, а все по-често и доматена крем супа.



Ликопен - силата на преработените домати

Доматът е универсален зеленчук, ценен както суров, така и преработен. Това е неговата уникална характеристика. Повечето зеленчуци и плодове губят своята хранителна стойност при термична обработка. При доматите е малко по-различно. Под въздействието на високата температура той ще загуби значителна част от витамините си, с акцент върху най-летливия витамин С, но ще спечели по отношение на съдържанието на ликопен.
Ядейки домати, които преди това са били варени, задушени или печени, ние получаваме истинска инжекция с ликопен. Този естествен растителен пигмент, който придава на зеленчуците и плодовете топли, червени, оранжеви и жълти цветове, има антиоксидантни свойства и много ползи за здравето.

Ликопенът е противовъзпалителен, противогъбичен и антибактериален. Има силен потенциал да неутрализира токсичните ефекти на свободните радикали. Ликопенът предпазва от развитието на редица цивилизационни болести, като диабет, атеросклероза, хипертония и рак. Намалява риска от инсулт и инфаркт.

Сортове домати

Доматът е неравен, това можете да го видите с просто око. Достатъчно е да сложите чери до домат сорт биволско сърце и разликата е очевидна.



Въпреки че най-често в продажба са червените и малиновите домати, днес можем да си купим жълти и зелени домати. Разликите в теглото, цвета и формата влияят върху хранителната стойност на отделните сортове.

Червените и малиновите домати имат малко повече ликопен от жълтите домати и определено повече от зелените. Зеленото пък е най-голямата група от хлорофил – зеленият пигмент на растенията, който също е силен антиоксидант и има положителен ефект върху оксигенацията на клетките.

Съдържанието на други хранителни вещества, особено на калий, витамин С и фибри, е подобно в червените, малиновите и жълтите домати. Формата и размерът не оказват значително влияние върху хранителната стойност на отделните сортове.



Най-малко витамини и минерали можете да получите, като изберете зелени домати. Затова зелените домати не трябва да се консумират сурови, особено в големи количества. Когато се добавят към салата с балсамов оцет, може да причини главоболие. Зелените домати са идеални за пържене и задушаване. Високата температура деактивира вредния томатин.

Най-вкусни и с най-голяма хранителна стойност съдържат тези, които са отгледани в естествени условия. Нахранени от слънцето, те ухаят интензивно, а ароматът е празник за вкусовите ни рецептори.

Четете още: Лекар посочи болестите, от които ни предпазват доматите