Автор
Елена Ангелова

Как да направите комфортна обстановката за новороденото си бебе

Раждането на дете е важен етап в живота на всеки родител. Този момент е особено вълнуващ за мама и татко, които са станали родители за първи път или тепърва се подготвят за раждането на първото си бебе.

Родителите умуват непрестанно по организирането на детската стая, за закупуването на предмети за къпане, преобличане и разходка с новороденото. Тук ще разгледаме как можете да създадете комфортна среда през първите седмици от престоя на вашето бебе у дома, ще говорим за някои важни аспекти на грижата за новороденото.

Атмосферата в детската стая

Помещението трябва да е удобно място за престой на бебето - през деня стаята да е светла, в която по възможност трябва да се премахнат всички източници на прах. Освен това се препоръчва в помещението да се създадат условия за интензивен въздухообмен, както и за регулиране на температурата и влажността. Оптималната температура в жилището трябва да е 19-22 °C. Тази температура може да изглежда ниска на родителите, но е важно те да разделят понятията „температурата на въздуха, който детето вдишва“ и „на детето му е студено“.

Комбинацията от хладен вътрешен въздух и подходящ избор на домашни дрешки е ключът към оптималните условия за здрав сън на детето. Бебето няма да се събужда заради жажда и в носа му не се натрупва засъхнала слуз, която може да попречи на свободното му дишане. Оптималните нива на влажност в детската стая са 40-60%. Добре е да закупите хигрометър за контрол на влажността. Това устройство е особено полезно през отоплителния сезон, когато въздухът в жилището става прекалено сух.

Къде е най-доброто място за спане на новородено?

Идеалното място за сън на бебето през нощта е в стаята на родителите, където също трябва да се спазват стандартите за влажност и стайна температура, посочени по-горе. По-добре е новородените да спят още в самото начало в креватче до мястото за спане на родителите си.

Подреждане на мястото за спане за бебето

Какво трябва да има в яслата на бебето?

- Плътен матрак, в който детето няма да може да „удави“ носа си по време на сън;

- Калъф за матрак от водоустойчив материал;

- Чаршаф с ластик за стабилното му фиксиране към матрака.

На родителите често им се струва, че креватчето на новороденото им бебче трябва да бъде напълнено с повече от изброените по-горе неща. Всички други предмети обаче увеличават вероятността от асфиксия (задушаване) на детето ви.

Следователно излишните вещи могат да бъдат опасни за живота и здравето на бебето ви. На креватчето му НЕ трябва да има балдахини, волани, възглавници, одеяла и меки играчки.

Източник: similac.ru