Автор
Woman.bg

Учени предупреждават: Хранителните добавки водят до рак!

Свикнали сме да си мислим, че капсула хранителна добавка на ден оказва благотворен ефект върху организма ни и ни помага да се преборим с конкретен здравословен проблем.

Истината обаче е друга! Някои добавки – като калций и витамин D например, редовно приемани в синтетичния им вид, увеличават риска от развитие на коварната болест, пише “Дейли мейл”.

С това откритие доказателствата за вредата от добавките стават все по-категорични. Ето защо изследователите предупреждават да не посягате към хранителни добавки без предварителната консултация със специалист. Ако искате да сте здрави и красиви, по-добра алтернатива от балансираното хранене и здравословната диета няма. Пълноценната храна и активният начин на живот са ключът към здравето, а не хранителните добавки, подчертават още те.

Изводът е направен на базата на проучване, проведено от учени от Университета Тъфтс, над 27 000 пациенти в САЩ. Участниците били запитани дали са употребявали хранителни добавки през последните 30 дни.

От онези, които дали положителен отговор, било поискано името на продукта, честотата и продължителността на прием на всяка от хранителните добавки. Тези, които приемали добавки редовно и в продължителен период от време, показали по-висока степен на предразположеност към различни видове заболявания, включително и рак.

При онази част от анкетираните, които отрекли консумацията им, било констатирано по-добро здравословно състояние.

При хората, които консумирали храни, богати на витамини А и К (но не под формата на хранителни добавки), както и продукти с високо съдържание на магнезий и цинк, рискът от смъртност се оказал най-нисък.

Учените предупреждават, че всеки, който приема калций в синтетичния му вид в дози по-големи от допустимите 1000 милиграма на ден, несъзнателно се обричат на голяма опасност. Приемът му може да увеличи риска от развитието на рак с 53%, разкриват още те.

„Нашите резултати подкрепят становището, че приемът на витамини в органичния им вид за сметка на синтетичния, има далеч по-благотворно влияние върху човешкото здраве“, споделя ръководителят на екипа – д-р Фан Фанг Джанг, пред изданието.

„Когато посягате към хранителни добавки, задължително преди това трябва да се запознаете с произхода им и съставките, описани върху етикета на опаковката. Ако консумирате храни, богати на нужните микро- и макроелементи, то тогава необходимостта от хранителни добавки е минимална или напълно излишна“, подчертава още той.

Продажбите на добавки се е увеличила с шест на сто през последните пет години, като гражданите на Острова са изразходвали около 442 милиона паунда за тях през 2018 г., сочи проучване на британската компания „Минтел“, която прави пазарни проучвания.

Приблизително 34% от британците ежедневно приемат хранителни добавки, докато в САЩ цифрата е близо 50%.

В последните години в България бяха открити редица китайски хранителни добавки, за някои от които след анализ беше доказано, че съдържат забранени лекарствени молекули, с цел завишаване на ефективността им, но и които не са описани в листовката и водят до тежки сърдечно-съдови и неврологични проблеми дори при много кратки курсове на употреба.

У нас контролът върху производството и разпространението на хранителните добавки следва да се следи от Агенцията по безопасност на храните. На практика обаче, регистрацията на хранителните добавки в България в текущият момент е на уведомителен режим – производителят или вносителят подава заявление с етикета и съдържанието им в едно от 28-те регионални подразделения на агенцията по храните и може да продава в цялата страна.

Много рядко хранителните добавки се подлагат на анализ на състава им. Поради този факт, основният показател, по-който може да се ориентира пациентът за качеството на хранителната добавка, е от нейния производител.

Четете още: Топ храните срещу вредата от мръсния въздух