Универсалният зеленчук, който помага при диабет, атеросклероза и хипертония

Тиквичката е универсален зеленчук. Подходяща е за печене, пържене, задушаване и мариноване. Може да се консумира и сурова. Съчетава се добре с други зеленчуци, яхнии, салати и други комплекти. В допълнение към многобройните си кулинарни възможности, тиквичките имат богат хранителен пакет и редица ползи за здравето. Ето защо си струва да ги ядете.

Тиквичката е разновидност на тиквата. Имат различни форми и цветове, но всички те имат обща висока хранителна стойност. Тиквичките са изключително полезни за здравето. Нека се съсредоточим върху най-важните от тях.

Тиквичките подобряват на метаболизма и поддържат по-добра фигура

Тиквичките са лесни за смилане, съдържат много вода и имат фибри, които са полезни за метаболизма по много начини. Когато запълвате стомаха си с тях, суровите растителни фибри ви карат да се чувствате сити, затова си заслужава да бъдат включени в основните ястия.



Тиквичките спомагат за по-доброто функциониране на червата, подобряват извеждането на токсини, отлагания и ненужни метаболитни продукти. Те са полезни и за справяне със запек. Съдържат малко калории и се препоръчват за хора, които приемат предизвикателството да отслабнат.

При диабетна диета

Тиквичките имат нисък гликемичен индекс, малко калории, много вода и фибри, така че е добре да заемат постоянно място в диетата на диабетиците. Препоръчват се както при хора генетично обременени с нарушения във въглехидратната обмяна, така и при вече диагностицирани с инсулинова резистентност и диабет.

Укрепват на нервната система

Тиквичките са съкровищница на витамини от група В и магнезий. Тези съставки са от съществено значение за оптималното функциониране на нервната система. Те помагат за смекчаване на екстремните емоции, имат благоприятен ефект върху качеството и продължителността на съня, насърчават доброто мислене, запомняне и концентрацията. Влияят върху по-добрата креативност и работоспособност.



Силата на антиоксидантите

Тиквичките са богати на два витамина с мощни антиоксидантни свойства. Говорим за витамин С, който е отговорен за укрепването на имунната система, и витамин А, важен за доброто състояние на очите. И двата са ефективни в неутрализирането на токсичните ефекти на свободните радикали, като по този начин намаляват риска от развитие на болести като диабет, атеросклероза, хипертония и рак.

Зеленчукът е силно алкален и помага за поддържане на киселинно-алкалния баланс. Особено се препоръчва за хора, които са със затруднено дишане и имат силна миризма на пот. Подобно на много зеленчуци, тиквичките насърчават неутрализирането им. Освен ако няма някакво заболяване, силната, неприятна телесна миризма най-често се дължи на диета, наситена със силно преработена храна.



Тиквички за сърдечно-съдово здраве

Тиквичката е източник на калий, елемент, който поддържа сърцето в добро състояние и спомага за нормализиране на кръвното налягане. Съдържа и желязо, което е от съществено значение за здравето на кръвта, както и витамин К, отговорен за правилното ѝ съсирване. Споменатите фибри имат благоприятен ефект върху метаболизма на мазнините, което е особено важно за профилактиката на атеросклерозата и доброто състояние на цялата сърдечно-съдова система.

Как да сервираме тиквичките

Ще спечелите най-много за здравето си, като включим в менюто си сурови тиквички. Можете да ги добавите в салати и в сандвичи (за предпочитане нарязани на пръстени) или самостоятелна закуска между храненията. Въпреки че все още не е много популярен, можете да изстискате сок от тиквички. Страхотен е на вкус заедно с домати, както и с моркови с малко лимонов сок.

Тиквичките са идеалната вкусна добавка към яхнии, гювечи, пица и паста. Можете да ги използвате за приготвяне на апетитна салата за основно ястие, например с домати, черен кимион и рукола. Вкусна е и с моркови (едро настъргани зеленчуци) с добавка на зелен грах и агнешка салата.

Четете още: 3 начина да изкарате хормоните и антибиотиците от пилето