Автор
Патриция Романска

В разгара на грипния сезон: 3 начина да облекчим кашлицата

В разгара на грипния сезон, малко неща са по-досадни от кашлицата, която отказва да премине. Без значение колко дълго ни тормози, винаги търсим начин да се отървем от нея възможно най-бързо…

Кашлицата е естествен рефлекс –защитен механизъм подобен на мигането и кихането, чрез който тялото елиминира секрет, микроби или прах, които не принадлежат в респираторната система. Кашлицата може да е причинена от вирусни инфекции, алергии и замърсен въздух.

Самолечението не е препоръчително, като е желателно да се консултираме с лекар при появата на симптома. Кашлица, която трае повече от седмица и е съпроводена от затруднено дишане, болки в гърдите и температура, може да има сериозни подлежащи причини и усложнения. Назначената терапия може да бъде допълнена от следните домашни лечения:

Чай от джинджифил
Горещите течности овлажняват гърлото, намаляват плътността на мукуса и допринасят за хидратацията на тялото, която е ключова за лечебния процес. Джинджифилът има противовъзпалително действие и изследвания сочат, че определени компоненти на корена стимулират бронходилатация- отпускат мускулатурата на дихателните пътища. Експеримент от 2022 демонстрира, че пречистени съединения в джинджифила намаляват секрецията на мукус в тялото. Това е още една полза от джинджифила в борбата с кашлицата – натрупването на мукус в задната част на гърлото, още известно като „задна хрема“, води до дразнение в гърлото, което предизвиква кашлица.

Таблетки за смучене с Цинк
Цинкът играе важна роля в хомеостазата на имунната система и има антивирусен ефект, като предотвратява навлизането на риновирусите в клетката. Според проучване от 2015, таблетките за смучене, които съдържат цинк, намаляват продължителността на назалното течение, болките в гърлото и кашлицата. Разтварянето в устата позволява цинковите йони да имат локален ефект върху фарингеалната област.

Мед
Медът е богат на ензими и е известен с антимикробното си действие –от древни времена е използван при лечението на инфекции и рани. Полезните свойства на меда са най-добре съхранени когато е суров или обработен на ниски температури –добавянето на мед към горещ чай деактивира съдържащите се ензими. Поради конзистенцията на меда, той лесно се задържа по гърлото и формира успокояващ защитен слой върху лигавицата, който облекчава болката и намалява възпалението. Проучване проведено в САЩ демонстрира намалена честота и интензитет на кашлицата след прием на мед сред деца страдащи от респираторни инфекции. Медът не трябва да се дава на деца под 1-годишна възраст, тъй като може да причини детски ботулизъм.

Четете още: Какво да направите, ако имате суха кожа на ръцете