Не се опитвайте да изглеждате като прегърбените знаменитости. Неправилната стойка не само ще ви причини болки в гърба, но също така и депресия.

Първоначално беше трудно да се намесваме. Не може да се отрече, че повечето знаменитости изглеждаха прелестни, докато престъпваха един след друг по червения килим на Golden Globes.

Бижутата и аксесоарите бяха ослепителни, а прическите и гримът перфектни. И все пак много от актрисите и изпълнителките изглеждаха очевидно некомфортно пред многото камери.

Не сме сигурни за причините, но в едно сме убедени – стойката им бе ужасна!

Актрисата Мишел Уилямс изглеждаше с увиснали рамене облечена във Valentino, а звездата на кънтри музиката Кари Ъндърууд бе с хлътнал гръден кош, който изобщо не пасваше на пайетената й рокля без презрамки.

Дори Тилда Суинтън, която има внушителна фигура се появи приведена.

Но не само на известните личности стойката им е шокираща.

Според британско проучване всяка година един на всеки петима посещава личния си лекар с оплаквания от болки в гърба – всеки от тях би могъл да се излeкува, като се научи да стои и да седи правилно.

Гръбначните проблеми не са единствените. Изследователи от университета в Северна Дакота са открили връзка между лошата стойка и депресията и много експерти вярват, че изкривяването и прегърбването могат да се свържат с напълняване, киселини в стомаха, мигрена, тревога и дихателни проблеми.

Какво наричаме добра стойка и как можем да я постигнем?

Като изправяме назад раменете, ние създаваме достатъчно място в тялото, за да могат съединителните тъкани да се подредят правилно, казва експерта Крис Джеймс.

Представете си, че един конец виси над вас докато сте седнали. Той трябва да минава директно от главата, през средата между лопатките и през централната част на таза до пода.

„Добрата стойка позволява свободното движение на кръвта и кислорода в тялото, което е основно за доброто здраве. Ако не стоим изправено, тялото ни може да се окаже магнит за болести.”

Добрата новина е, че е относително лесно да се изправи стойката без значение от възрастта. Психотерапевтът Чейни Вос твърди, че процеса на диагностициране и справяне с изкривената стойка започва на мускулно ниво. „ Хората, които ходят отпуснато често нямат достатъчно упора в естествената извивка на гръбначния стълб в областта на пояса. В резултат на това, гръдните мускули в гръдния кош се намират в съкратено състояние, а трапезовидните мускули на гърба са разширени. Това натоварва гръбначните дискове и гръбначните нерви и причинява болка.”

Не само стоенето изправени и седенето неподвижно причиняват проблеми. Походката, както и неподвижната поза, също.

Жени, които носят обувки с токчета имат склонност да навеждат таза си назад и да изтягат извивката в основата на гръбнака. Така наречената „фото поза”, която повечето актриси усвояват (единия крак леко изнесен пред другия, ръката на ханша и раменете под ъгъл) може да изглежда добре на снимки, но в действителност насилва тялото да заеме далеч не добре балансирана стойка.

Джерардо Рейс, старши природолечител в лондонския център по алхимия, смята, че лошата стойка има по-тясна връзка с нашата диета и тегло отколкото си мислим. „Неправилната стойка може да има неблагоприятен ефект върху много системи в тялото включително и нервите, които достигат до храносмилателните органи. Ако способността на тялото да смила храната се влоши, това може да доведе до натрупване на токсини. Това може да навреди на щитовидната жлеза и да причини напълняване, подпухване, хормонален дисбаланс и дори да увреди нашата кожа и коса. Стресът кара хората да се изгърбват. Това е несъзнателна реакция от напрежението. Билковите чайове от кепе и часовниче могат да намалят напрежението в тялото.”

Педикюристката Маргарет Дебс смята, че подобряването на стойката ни започва от нашите крака. „Когато се разхождаме цялото ни тяло се движи – от глава до пети. Ходилото ни трябва да има упора докато вървим. Без нея разпределението на килограмите може да не е равномерно и това да накара горната част на тялото ни да се накланя напред назад.”

Честата употреба на фитнес уреди и упражненията, които извиват гърба могат да влошат неправилната стойка. Консултант психолога Ингрид Колинс смята, че има вътрешна връзка между положението на тялото и нашата психологична поза.

„На клетъчно ниво, когато в мозъка се произвеждат молекули на щастието или ендорфини, които циркулират в кръвта, те изпращат сигнали до всички клетки, че ние сме щастливи и здрави. Ако сами изправим стойката си, изпънем рамене назад и разтворим гръбначния кош, това сигнализира на мозъка да изпраща повече ендорфини и поражда чувство на щастие.

За да оправим физическата и психологична стойка едновременно, Крис Джеймс включва йога с Feldenkrais – метод упражнения изработени от израелски физици и експерти по бойно изкуство през средата на 20 век. За разлика от традиционната йога или пилатес, практикуващите Feldenkrais ви напътстват в серия от сложни движения. ”



Как да стоим изправени

Поставете предмет/знак на нивото на очите пред бюрото си, който да ви напомня да изпъвате назад раменете си когато седите.

Усмихвайте се. Позитивната лицева поза играе важна роля в сигнализирането за повишено настроение.

Приемайте 200мг мазна риба два пъти седмично, за да намалите зачервяването и болката.

Протягайте се често докато сте на бюрото. Поставете ръцете зад главата, свийте лакти и правете леки движения назад докато не почувствате облекчение в горната част на гърба.

Упорствайте. Да тренирате мускулите си да поддържат една изправена поза може да бъде трудно за постигане в началото, но колкото повече тренирате, толкова по-лесно и естествено става.