Според ново изследваме семената от тиква, тъмният шоколад, сьомгата и бадемите са много по-силен източник на калций от млякото.

В изследването участват 63 здрави деца на възраст между четири и осем години, които не приемали никакви мултивитамини и минерали. След измерване на нивото на калций в кръвта, учените установили, че най-високи нива имали децата, консумирали тиквени семки, овес и бадеми. Киселото мляко, лещата и бананите също са важни за развитието на костите, както й зелените листа на зеленчуците.

Богатите на магнезий и калций храни играят важна роля в развитието на децата.

"Много хранителни вещества са от ключово значение за костите, но един от най-важните елементи на храненето са ядките", обясни водещият автор на изследването Стивън Абрамс, професор по педиатрия в Хюстън, пише БГНЕС.