Автор
Ива Петрова

Здравето ни е изписано на лицето: Как да разберем заболяванията си само с поглед в огледалото

Вашето лице е важен показател за състоянието на здравето ви. Не пропускайте сигналите, които собственото ви тяло ви изпраща! Ранната диагностика на заболяванията е шанс бързо да се справите с тях.

Понякога може да се постави точна самодиагностика дори и без да отидете на лекар, но разбира се винаги е препоръчително да посетите специалист. Просто трябва да отидете до огледалото и да се погледнете внимателно по-отблизо. Човешкото тяло е взаимосвързана система и нито едно нарушение в работата му не остава без следа върху външния ни вид. Как сами да си направим диагностика по това как изглежда и какви промени сте забелязали по лицето си:



Очи

Бялото на очите ви или ирисът могат да разкажат много за вашето здраве. Зачервени очи. Може просто да са уморени и сухи. Многото червени кръвоносни съдове са признак на недостиг на сън. В този случай ще помогне студен компрес върху клепачите. Но зачервяването може да бъде и симптом на конюнктивит. При него очите стават чувствителни към светлината, сърбят, сълзят, усещате парене. Вземете капки и се свържете с очен специалист.

Пожълтяване. Това е по-тревожен сигнал. Жълтите петна около очите често показват високи нива на холестерол в кръвта. Причината за пожълтяване на бялото в очите може да бъде чернодробно заболяване, запушване на жлъчните пътища, камъни в жлъчния мехур. Задължително запазете час за лекар!

Устни

Много момичета и жени слагат червило на устните си и затова веднага забелязват, когато нещо не е наред с тях. Сухи, напукани устни. Слънцето и вятърът изсушават устните, а кожата се напуква. Те могат да бъдат сухи и ако непрестанно ги хапете и облизвате. Слюнката съдържа киселини и ензими, които са вредни за деликатната кожа на устните. Друга причина може да е дехидратацията, причинена от прием на твърде малко течности. Може да става дума и за алергии: сменяли ли сте скоро пастата си за зъби?

Нацепени ъгли на устните. Цепнатините се появяват, когато имунитетът е отслабен след антибиотично лечение. Те често показват липса на витамини от група В или на желязо. Ако цепнатините не зарастват повече от 2 седмици, консултирайте се с вашия лекар. Може да са признак на анемия.



Бузи

Обърнете внимание на цвета им и появата на петна по тях. Или на зачервяване. Това обикновено причинява силни емоции. Зачервяването може да е резултат и от алергия. Бузите, които почервеняват след кафе, са симптом на заболяването розацея. Консултирайте се с дерматолог. Постоянното зачервяване на бузите след прием на алкохолни напитки може да показва повишено кръвно налягане. Проверете дали при вас то надвишава 130/80. Ако да, отидете на лекар.

Кафяви петна или хлоазма по бузите се появяват под влияние на хормонални промени, след приемане на орални контрацептиви, както и при хипертиреоидизъм на щитовидната жлеза. Такива петна си личат повече на слънце. В този случай консултацията с ендокринолог ще ви помогне.

Четете още: Ах, това кафе: 3 златни правила как да го пием и да бъдем здрави