Автор
Ева Лъчезарова

Четири стъпки към рестарт по време на изолация

В рамките на проекта "Мисия Рестарт" заставаме до вас в този объркващ и несигурен период. Разкрихме ви практичните съвети на психолога Стойка Николова, а днес е време една от нашите редакторки да сподели пътя, който е извървяла досега.

------------------------------------------

От началото на епидемията насам се возя на едно странно емоционално влакче - ту съм щастлива, че най-после имам време за нещата, които винаги съм искала да направя у дома, ту ме обзема страх, ту меланхолия, ту тъга, ту апатия. Отне ми известно време да осъзная пътя, по който бях поела и започнах да се наблюдавам, за да установя какво не е наред. “Има три вида хора - част от проблема, част от пейзажа и част от решението.” - казва Робърт де Ниро. Реших да бъда от третия тип хора и да се опитам да променя начина си на мислене. Защото светът може и да ни изглежда спрял, но той ще рестартира, а ние ще се върнем на стартовата линия с уроците, които сме научили за себе си в този важен период на изолация.

В нашата действителност в живота често важи максимата, че не може да променим обстоятелствата, които ни заобикалят, но бихме могли да повлияем на отношението ни към тях, за да се чувстваме пълноценни. В условията, в които живеем днес, тя е валидна с още по-голяма сила. И така по безкрайния път на себепознанието въведох в ежедневието си четири стъпки, които ми помогнаха да живея малко по-осъзнато.


Първа стъпка

Изградих си график за деня. Нали знаете как специалистите съветват да създадем ритъм на детето си, за да се чувства то сигурно и защитено и да знае кое след кое следва? В настоящата ситуация повече от всякога и ние възрастните имаме нужда от план, който да следваме, за да се чувстваме сигурни, за да усещаме контрол и смисъл. Започнах да ставам с един час по-рано, за да имам време за кратка тренировка (прави чудеса, обещавам!), медитация, а освен това си оставям 10-15 минути и за мотивиращо видео. Задължително си оправям леглото, взимам душ и въпреки че работя от вкъщи, се преобличам. Имам си определен час за закуска, обяд и вечеря.

Тази рамка ми помогна до голяма степен да се преборя с чувството на несигурност и ме накара да усетя една градивност в ежедневието си, която преди това липсваше.

Втора стъпка

Започнах да си създавам микроцели за деня. Докато все още се возех на влакчето на емоциите установих, че си лягам вечер и дори не мога да се сетя какво смислено, освен работата си, съм свършила през деня. Затова започнах да си записвам микроцели, като тук включвах предимно неща като: вдъхновяващи или полезни статии, които искам да прочета, видеа от които научавам нещо ново и практично всеки ден, книги които искам да прочета и дори не толкова вълнуващи, но полезни неща като - подредба на конкретно шкафче, пускане на пералня или готвене. След като направя някое от тях, задължително отбелязвам, че съм го свършила, това ми дава чувството на удовлетворение и разбира се отново контрол над ежедневието ми. Установих, че тайната тук е да си поставям цели, които съответстват на свободното време, с което разполагам, за да не чувствам отново, че не се справям. Ако ми остане нещо, го прехвърлям за следващия ден, но това обикновено са една или две цели, които не действат обезкуражаващо.

С тази стъпка премахнах момента, в който си лягам вечер и си казвам "ех, денят мина толкова скорострелно, а аз отново не успях да свърша нищо".

Стъпка три

Спрях да се боря със страха и тревогата. В началото на епидемията се опитвах да подтискам притесненията си, но установих, че така те се връщат обратно с още по-голяма сила. Замислих се, че ако оставя нещата така, те вероятно ще станат неуправляеми. Истината е, че ако не позволим на емоциите ни просто да преминат през нас, а ги задържим в себе си, те се трупат и има опасност да се превърнат в лавина. Оказа се, че голяма част от психолозите всъщност съветват по-скоро да дисциплинираме тревожните си мисли, отколкото да се борим срещу тях. Всъщност те са част от човешката ни природа, а мозъкът ни просто се опитва да осигури оцеляването ни. Когато успях да променя гледната си точка и си дадох сметка, че мислите ми всъщност се грижат за мен и се опитват да ме предпазят, успях по-лесно да ги дисциплинирам. Сега отново имам периоди, в които се тревожа, но те са по-малко и по-управляеми.

Тази стъпка ми даде нова перспектива и ме спаси от вероятността да се тревожа с дни.



Стъпка четири

Въведох утвържденията в ежедневието си. През годините са ми попадали доста статии по темата, но някак така и не успявах да ги въведа активно в дневния си ритъм. Струваше ми се, че няма как просто да си кажа "Всичко е наред" и нещата да се оправят с магическа пръчка. Наскоро обаче попаднах на мнение на кралицата на утвържденията Луиз Хей, която споделя, че утвърждение всъщност е всяка мисъл, която ни спохожда често, независимо дали тя е негативна или позитивна. Хей вярва дълбоко, че мислите и думите ни изграждат нашия свят и изживяванията ни. Установих, че не мога да въведа утвържденията в ритъма си като просто ги повтарям. Затова си избрах три, с които да се срещам през целия ден. Едното сложих за фон на телефона си, другото залепих на листче в огледалото в банята, а третото ("И това ще мине") реших да включвам в разговорите с приятелките си. С учудване осъзнах, че позитивните мисли крият в себе си голяма сила и много важна при тях е емоцията, с която ги изричаме.

Тази стъпка ми показа, че с мънички промени мога да видя отчетлива разлика в начина, по който се чувствам и общувам.

Това е на кратко историята на моето емоционално влакче, на което му предстои да направи още множество спирки. Радвам се обаче, че успя да тръгне от централната гара, както образно бих нарекла абсолютно новите обстоятелства, в които се оказахме мигновено и неочаквано за всички нас. Може би наистина пътят е по-важен от крайната дестинация, а настоящето е единственото, над което имаме силата да въздействаме.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Създадохме "Мисия Рестарт" в партньорство с Рестарта - хранителна добавка на изцяло билкова основа, която съдържа само стандартизирани, чисти екстракти от жълт кантарион и корен от валериана. Именно чрез силата на природата Рестарта ни помага да рестартираме положителните си емоции и да възвърнем вътрешното си спокойствие и увереност.