Автор
Woman.bg

Да пътуваш със стил – Интервю с блогърката Jayne от Girl Tweets World

Тя разказва за впечатленията от многобройните си пътувания, за най-вкусната храна, която някога е опитвала и бъдещите дестинации, които с нетърпение очаква – представяме ви чаровната блогърка Jayne Gorman.

Здравей Джейн, би ли се представила на читателите на Woman.bg, нека разберем малко повече за твоя блог Girl Tweets World.

От пет години имам собствен блог, в който споделям всичко за моите пътешествия и преживявания на различните места, които посещавам. В началото това ми беше само хоби (по това време работех в сферата на ивент менигжмънта), но бързо се превърна в моя професия, когато ми предложиха да стана комуникационен мениджър за Flight Centre UK.

Girl Tweets World е прозорец към живота ми като професионален блогър, който пътува. Това е мястото, където разказвам за всичко, което ме интересува – от пътуванията ми, до другите ми страсти (стрийт арт и храна), този блог отразява моята същност като сериозен блогър и social media мениджър, съветвайки другу блогъри да изберат същия път.

Ти си родом от Лондон, но сега живееш в Сидни, нали така? По какво се различават тези два града?

Що се отнася до атмосферата и климатичните условия двата града са тотално различни. В Сидни прекарвам по-голямата част от времето си навън, наслаждавам се на дългите разходки и вечери с приятели. През деня гледам да си свърша работата от някое кафе, както правех в Лондон.

Харесва ли ти живота в Сидни?

О, да! Има над 100 плажа само около Сидни Харбър – всеки уикенд ходим на плаж на различно място.

* Плаж Бонди - Един от най-популярните плажове не само в Сидни, но и в цяла Австралия. Предлага отлични условия за сърф, събиране на тен, плажни спортове и разходки

* лакомства в Сидни

Лондон е един изключително динамичен, различен и интересен град. Как би го описала ти?

Да, Лондон е наистина един изключителен град! Всеки един квартал си има собствен стил, отличителна кухня и красиви забележителности. Живяла съм в Лондон цели 12 години и пак не ми стигна времето да се насладя на абсолютно всички интересни местенца. Едно от любимите ми неща, които обичах да правя в Лондон, бе да наблюдавам хората. Никога не знаеш с кого ще се разминеш или запознаеш.

* Лондон

* пюре от грах и най-доброто място за Fish'n'Chips според Джейн

Как ти хрумна идеята да „обиколиш 40 страни преди станеш на 30“. Сама ли пътува? Коя беше първата държава, която посети и коя ти направи най-стилно впечатление?

Бях на почивка с една приятелка в Малайзия, тогава бях на 26 години и се замислих, че би било страхотно да посетя 40 държави преди да навърша 30. След няколко невероятни пътешествия из Тайланд, Малайзия и Сингапур жадувах за все повече и повече... През последните четири години пътувах ту сама, ту с приятели или с колеги – щастлива съм, че благодарение на работата ми и блогът имам тази невероятна възможност. Държавите, които оставиха трайни следи у мен най-често са били тези, за които не съм знаела почти нищо – като например Куба и Гамбия. Според мен Тайван е страната с най-дружелюбната нация.

снимки от Шри Ланка

Имаш ли подобна цел за следващите 20 години – например да пробваш всички сладкиши в един град? :)

Да, това е страхотна идея! Целта ми за вбъдеще ще е да пътувам на по-бавни обороти, да опознавам културите, вместо да кацам и бързо да подминавам дадено място.

Беше споменала, че приятеля ти също споделя страстта ти към пътешествията. Ще продължите ли да пътувате, когато имате деца или ще се установите на едно място?

Мисля, че нито един от нас не е готов да се установи на едно място. Иска ни се да живеем на толкова много места - Ню Йорк, Сингапур или Токио. Определено не мислим да спрем с пътешествията, щом имаме деца. Времето ще покаже дали ще успеем да живеем по този начин.

Ти отпразнува 30-тия си рожден ден в Тайланд и едновременно с това получи предложение за брак! Предусещаше ли, че това ще се случи и как се почувства в този момент?


Беше перфектно! По принцип рожденните дни малко ме натъжават (колкото и глупаво да звучи), но приятеля ми се беше погрижил за всичко. Прекарахме един ден на частен остров, вечеряхме на свещи на плажа и съвсем неочаквано той ми предложи! Бях изумена от начина, по който беше планувал всичко.

Джейн каза "ДА"

Романтична натура ли си? Какво е най-романтичното нещо, което си правила за важен за теб човек?

Понякога съм романтична, понякога съм цинична – много зависи в какво настроение ще ме хванете. :) Най-романтичното нещо, което някога съм правила за годеника си (все още ми е трудно така да го наричам!), бе да направя любимото му австралийско ястие (той е от Мелбърн) у дома ни в Лондон. Допитах се до един приятел от Австралия, който ми помогна да го сготвя. Годеника ми определено беше трогнат и развълнуван.

Коя е най-вкусното ястие, което някога си опитвала и къде? Обичаш ли да готвиш?

Преди 4 години опитах най-ароматното къри със скариди в Палолем, Гоа! Не съм много добър готвач, но обичам да правя традиционен английски пандишпанов кекс и пудинг, когато имам време.

Била ли си някога в България?

Не съм, но България е едно от местата в Европа, които със сигурност искам да видя на живо някой ден. Може би вашите читатели ще ми дадат съвети кои градове и забележителности да посетя. :)

Понякога е трудно да побереш всички дрехи и необходими неща в един малък куфар и да изглеждаш стилна без да се лишаваш от нищо. Имаш ли стратегия за стягане на багаж?


Винаги подбирам дрехите си умно. Аз пътувам с малко, но функционални дрехи – задължително взимам няколко сатенени блузи, черни дънки по тялото и поне един аксесоар в животински принт (кърпа или рокля), за да прибавя цвят към визията си.

Кои са трите задължителни продукта, които взимаш със себе си?

Спирала YSL False Lash Effect, сух шампоан на Batiste, в случай, че искаш да се освежиш набързо и спрей против насекоми!

Обувките, без които не тръгваш на пътешествие...

Телесени обувки тип балеринки! Те са меки, удобни и достатъчно непретенциозни, за да направят всеки един тоалет по-специален и небрежен.

Коя е най-колоритната държава, която си посетила?

Определено Индия! Това е едно изключително цветно, хаотично и очарователно място. Всичко от храната до модата е наслада за сетивата.

Кое е най-странното място, където си пренощувала?

В един кокошарник на островите Фиджи. Бяха ни казали, че е частна колиба на брега на морето, но в действителност беше стар кокошарник с дървени легла. Напуснахме с първия възможен кораб...

Как се подготвяш преди да посетиш чужда страна? Интересуваш ли се от религията, хората, храната или предпочиташ да се впуснеш в непознатото без предварителна информация?

Да, предпочитам поне малко да съм информирана за мястото, което ще посетя. Ровя се из интернет пространството, за да разбера кои са най-добрите ресторанти, барове и места, които трябва да видя. Случвало се е да си отменя полет или резервация, защото не ми е стигнало времето или толкова ми е харесало, че съм искала още ден-два да остана.

По-рано спомена, че си голяма почитателка на стрийт арт изкуството или т.нар. графити. Снимките ти от улиците на Мелбърн са много цветни и вдъхновяващи. Би ли определеила Мелбърн като един от най-креативните и съвременни градове?

Мелбърн е много подходящ град за всички креативни хора. Има невероятна атмосфера, но е и доста скъп град. Имам много познати, които предпочетоха например да се установят в Бали, защото там живота е по-евтин.

Имаш ли си постоянна работа и каква? Как успяваш да плащаш за всичките си пътувания?

Работя като social media мениджър на свободна практика и пиша текстове за реклами – основно в сферата на туризма. В повечето случаи пътуванията са ми поети от компанията или аз плащам за тях, понякога ми правят намаление, ако пиша за даденото място, ресторант или хотел.

Град или държава, които най-много искаш да посетиш, но още не си го направила?

В момента си мечтая за две дестинации – Япония и Филипините. Имаме приятели, които ще омъжат тази година във Филипините, така че най-накрая ще имам възможност да се насладя на невероятната природа и местата за гмуркане. С годинка ми си мислим за меден месец в Япония.

Каква е рецептата за успешен блог?

Индивидуалност, постоянство, страст.

ВИДЕО:

Какво е мнението ти за социалните мрежи (Twitter, Instagram и др.)? Смяташ ли, че честото споделяне на снимки и целенасоченото им използване с цел увеличаване броя на последователите е от значение за успеха на твоя блог?

Аз използвам социалните платформи, защото ми доставя удоволствие. Най-важното е да използваш тези страници като потребител, който иска да сподели нещо интересно за себе си. Ако хората харесат това, което имаш да кажеш и покажеш те сами ще те „последват“.

Кои са любимите ти блогове за храна, архитектура, мода и др., които следиш с удоволствие?


Имам много любими блогове - от мода до дизайн. Ето някои от тях: The Travel Hack, Vicky Flip Flop Travels, Chapter Friday, A Pair & A Spare, A Beautiful Mess;

Ако някой ти даде $ 20 000 и ти постави условие да ги изхарчиш за всичко друго, но не и за пътувания, какво би направила?

Ох, от кога мечтая за това... :) След като поглезя годеника и родители си, бих се отдала на шопинг маратон. Бих си купила дизайнерска дамска чанта на Mulberry или Chanel или рокля на австралийската дизайнерка Camilla.

Коя е следващата ти дестинация?

Мелбърн (за повече кафе и графити!) и пътуване по т.нар. Great Ocean Road - крайбрежна ивица път, свързваща Мелбърн с Аделейд.

Джейн отговаря бързо и без да се замисля...

Планина или плаж - плаж
Сладко или соледно - сладко
Слънце или сняг - слънце
Хотел или палатка - хотел
Обувки на равна подметка или на висок ток - обувки на равна подметка
Телесно или червено червило - телесно червило

* тайландски масаж

снимки от Ао Нанг Бийч, Тайланд