Един от най-любимите и талантливи актьори на Холивуд – Том Ханкс, ще бъде удостоен с почетната награда "Сесил Б. Демил". Това ще се случи на церемонията за отличията „Златен глобус“ през януари, 2020 г.


Наградата "Сесил Б. Демил" е изключително ценна и се присъжда единствено на "човек с невероятен принос в света на развлекателната индустрия".

Миналата година тя отиде в ръцете на Джеф Бриджис.

Сред предишните ѝ носители са Опра Уинфри, Мерил Стрийп, Морган Фрийман, Джоди Фостър, Барбра Стрейзанд, Сидни Поатие, Люсил Бол.

В момента 63-годишният актьор е един от най-търсените и най-скъпо платени звезди в САЩ. Роден е в Конкорд, Калифорния, на 9 юли, 1956 г.

За ролята на болния от СПИН Андрю Бекет във филма „Филаделфия“ Том Ханкс е награден през 1994 г. с „Оскар“ за най-добър актьор. Само година по-късно получава втория си „Оскар“ за ролята на умствено изостаналия Форест Гъмп в едноименния филм.

Две последователни статуетки на Американската филмова академия в категорията „най-добър актьор“ преди Том Ханкс е успял да получи единствено актьорът Спенсър Трейси.

Припомняме, че Ханкс има брак с актрисата Рита Уилсън от 1988 г., която е с български корени. Двамата се запознават на снимачната площадка на филма „Доброволци“. Имат две деца. От 1978 до 1985 г. Ханкс е женен за Саманта Люис, от която актьорът има още две деца.

Том Ханк със съпругата си Рита Уилсън

За да изразим възхитата си към неподражаемия талант на този ненадминат майстор на актьорското изкуство, поднасяме на вниманието ви шепа от неговите мъдри и запомнящи се мисли за живота, киното и любовта:

"Никога не се предавай, защото не знаеш какво ще донесе приливът утре."

"Научаваш много повече, когато те сритат в задника, отколкото когато го целунат."

"Смятам, че всички велики истории в литературата имат общо със самотата. Понякога са вид любовна мъка, друг път - несправедливост или съдба."

"Истината е, че всички обръщат внимание на този, който е номер едно в бокс офиса. Но нищо от това няма значение, защото единственото нещо, което наистина съществува е връзката на публиката с филма."

"Ако не е трудно, всеки ще го прави. Именно трудността носи удоволствие."

"В края на деня филмът трябва да е хубав, да е забавен и да накара хората да си мислят „Хей, нямаше как да прекарам времето си по-добре."

"Актьорството все още ме вълнува също толкова, колкото и в гимназията. Но сега мога да пресъздам интересите си също и като режисьор. Работата ми е забавна, но все още е много плашеща. Сякаш всеки път ходиш по въже."

"Радвам се, че не ми се наложи да се бия във война. Радвам се, че не ми се наложи да използвам оръжие. Радвам се, че не са ме убили и че аз самият не съм убил. Надявам се, че и децата ми ще се радват на същите липси."

"Ако си забавен, ако има нещо, което може да те разсмее, тогава всеки ден всичко ще е ок."

"Не съм умник, но знам какво е любов!"

Четете още: Какво ни разказа Том Ханкс?