'Игра на калмари' влезе с историческа победа в наградите 'Еми'. Кои са останалите победители на вечерта

Тази нощ в САЩ бяха раздадени 74-ите награди "Еми" – най-престижните телевизионни отличия в света, с които се отбелязват постиженията на създателите на сериали, тв филми и програми.

И тази година най-много статуетки прибра популярната телевизионна мрежа HBO. Тя бе отличена с цели 12 награди в най-важните категории. В сравнение с нея само с четири награди си тръгна най-големият ѝ конкурент – "Нетфликс".



Водещ бе Кенан Томпсън, който откри церемонията с отдаване на почит към телевизията с музикален номер, посветен на известни песни от сериали като "Приятели", "Бандата на Брейди" и "Игра на тронове". Същевременно той омаловажи ТikTok, наричайки приложението "миниатюрна вертикална телевизия“.

Първото отличие на тазгодишната церемония бе присъдено на Майкъл Кийтън за ролята му в "Абстиненция". Наградата му бе връчена от сензационната американската тв водеща Опра Уинфри.



Брет Голдщайн от "Тед Ласо" спечели наградата за поддържащ актьор в комедиен сериал, а Матю Макфейдън от "Наследници" и Джулия Гарнър от "Озарк" бяха удостоени с отличията за поддържащи актьори в драматични поредици. Аманда Сейфрид спечели наградата за най-добра актриса в минисериал за участието си в "Отпадането".

Шерил Лий Ралф изправи публиката в залата на крака, като прие наградата за най-добра поддържаща актриса в комедиен сериал за "Начално училище Абот" с кратка, но възторжена песен.



Големите победители след тричасовото шоу са три: хитът "Тед Ласо" на Apple TV+ грабна отличието за най-добър комедиен сериал, за най-добър лимитиран такъв беше посочен "Белият лотос" на HBO Max, а за най-добра драматична поредица – "Наследници" на HBO Max.

"Наследници" спечели три отличия в основната програма, а "Белият лотос" - цели пет. Към това могат да се добавят наградите на Зендая за "Еуфория" и на Джийн Смарт за "Хитринки", с които продукциите на HBO Max напълно взеха фокуса на тазгодишната церемония.



На нея беше записана и историческа победа – за пръв път наградата за най-добър актьор в главна роля отиде при човек, който не говори английски. Това е южнокореецът Ли Джънг-дже, който играе в хитовия сериал "Игра на калмари". Той стана първият азиатец, спечелил "Еми" за актьор в драматичен сериал. Освен за актьор в главна роля, сериалът взе още няколко награди, включително за най-добра режисура.

"Благодаря, че показа така креативно на екран проблемите, пред които всички се изправяме в живота си", обърна се той към създателя на сериала Хуанг Донг-хьок, спечелил режисьорската награда "Еми" за драматичен сериал. На корейски език Лий благодари на публиката в родината си. Зад кулисите Хуанг каза, че това е "голям момент за нас", а Лий посочи, че очаква наградите да отворят вратите и пред други корейски актьори.

За разлика от наградите "Оскар", където един филм може да бъде номиниран само в една година, при сериалите всеки нов сезон, излязъл през годината, може да донесе номинация на програмата или на актьорите в нея. По тази причина някои от миналогодишните победители пак си тръгнаха със статуетки. Сред тези, които отново бяха наградени, са красавицата Зендая, Джулия Гарнър и Джейсън Судейкис.

Церемонията в понеделник отбеляза връщането към нормалното, след като кризата с COVID-19 принуди продуцентите да проявят творчество с дистанционни издания през 2020 г. и 2021 г. Шоуто в Лос Анджелис е и първата голяма холивудска церемония по връчването на награди след тазгодишните "Оскари".

Четете още: Кинофестивалът във Венеция: Звездите, които написаха история в света на модата с тоалетите си