Меган и Хари, Анджелина Джоли и още световни звезди, които застанаха зад Украйна

Малко след като руският президент Владимир Путин обяви на 24 февруари, че започва "специална военна акция" в Донбас и нахлу в Киев, редица знаменитости от света на шоубизнеса издигнаха глас в подкрепа на Украйна.

Принц Хари и Меган Маркъл публикуваха съобщение в сайта на организацията си Archewell на 24 февруари, след като целият свят се събуди под звуците на започващата война в Украйна. "Принц Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс, и всички ние във фондация Archewell, заставаме зад народа на Украйна срещу това нарушаване на международния и хуманитарния закон и насърчаваме световната общност и нейните лидери да направят същото", се казва в изявлението.



В Инстаграм Майли Сайръс също не остана безучастна към случващото се и сподели преживяванията си в Украйна, където засне музикалното видео към „Nothing Breaks Like a Heart“ с Марк Ронсън. Тя разкри и тревогите си за случващото се там. „Тази сутрин бях с разбито сърце, когато се събудих и установих, че Украйна е била нападната. Поддържам всички в Украйна, които са били засегнати от тази атака, и световната общественост, която призовава за незабавно прекратяване на огъня“, отбелязва тя. 29-годишната певица казва, че е "благодарна" на тази страна, която я "посрещна с отворени обятия" по време на снимките ѝ.

Отношение към проблема взе и холивудският ас и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер. Той се включи в социалните мрежи, като изрази подкрепата си за украинците с думите: „Споделям болката ви и надеждата ви за мир. Вдъхновявате ме със своята смелост и човечност пред лицето на този кошмар. Бог да ве благослови".

View post on Instagram
 


Ариана Гранде и моделът Елза Хоск също застанаха зад украинския народ, като споделиха, че са „с Украйна“.

От своя страна в акаунта си в Twitter Джаред Лето каза, че е „съкрушен“ от този конфликт, който се „засилва по опустошителен начин“. Актьорът подчерта, че изпраща всичките си „мисли“ на народа на Украйна.

Анджелина Джоли от своя страна призова "да се помолим за хората в Украйна".

View post on Instagram
 

А за тези, които не се притесняват от случващото се в Украйна, Бърнис Кинг използва отново думите на баща си Мартин Лутър Кинг: „Ние сме част от една мрежа от взаимност. Това, което засяга единия, вероятно засяга и другите”.

Припомняме, че военната инвазия на Русия бе отхвърлена и осъдена от страна на Америка и Европа. Путин също така отправи заплаха към всеки, който се опита да се намеси във военните действия, казвайки че "Русия ще отговори незабавно и това ще доведе до последици, които никой не е очаквал в нашата история".

Президентът Джо Байдън отговори на руския си колега, изпращайки телевизионно съобщение. "Президентът Путин избра предумишлена война, която ще доведе до катастрофални загуби на живот и страдание за човечеството", каза лидерът на САЩ. Той допълни, че Русия е отговорна за смъртта и унищожението, които ще последват след тази атака, като САЩ и нейните съюзници ще отговорят заедно и по категоричен начин. "Светът ще държи Русия отговорна".

Четете още: Коя е жената, превърнала се в символ на войната в Украйна и разтърси света