20 млечни зъба - с толкова трябва да се сдобие детето до тригодишна възраст. Те ще останат в устата на детето за около седем години, когато ще се сменят с постоянните.

Никненето на зъбите е строго индивидуално. Най-често обаче то се случва в следния ред: предните горни и долни резци поникват около седмия месец на бебето. После следват останалите резци, четири кътника, следвани от кучешките и последните кътници.

Най-честите външни симптоми, по които можете да познаете, че бебето ще се сдобие със зъби, са чесане с пръст, лигаване, триене на бузките с ръка, както и хапане.

Бебето може да страда от сериозно неразположение при пробиването на зъбките. Лекари и родители все още спорят може ли детето да вдигне температура при този процес. Според последните данни, тя може да бъде до около 37.5 градуса, като е придружена със симптоми на настинка - течащ нос и кашлица.

Сериозно намален имунитет - до това води сдобиването със зъбки. По време на този процес детето е по-уязвимо на болести.

Една от най-неприятните последици от изкарващите зъби е безсънието. Според родители, детето най-често не спи, когато му никнат първите резци и кътниците.

В никненето на зъби има и наследствен момент. Ако родителите са се сдобили със зъби на три месеца бързо и безболезнено, много вероятно е това да се случи и с детето, пише dete.bg.