Автор
Woman.bg

Халщат – китайско копие на австрийско градче

За никого не е тайна, че китайците успяват да сътворят копие на всичко, до което се докоснат.

Но ако до скоро ставаше въпрос за различни достижения на техниката, дрехи и обувки, то сега вече Китай достигна друго ниво. В страната откриха доста любопитна туристическа забележителност - градче, което е копие на Халщат, чиито оригинал се намира в Австрия.

Халщат се намира в Горна Австрия, разположен е на брега на искрящо синьо езеро, което носи същото име, има 1200 годишна история и е част от списъка на ЮНЕСКО.

Четете още: Винен туризъм в Европа

"Фалшивият" Халщат се намира на няколко десетки километра от Хонконг, в провинция Гуандун. Общата инвестиция за пресъздаване на мястото възлиза на впечатляващите 940 милиона долара, дадени от местен милиардер.

Четете още: Най-добрите ресторанти в света

Кметът на Халщат Александър Шулц споделя, че първоначално погледнал доста негативно на възможността в Китай да бъде създадено точно копие на родния му град. Въпреки това, откакто компанията Minmetals Corporation обявила плановете си за създаването на градчето-копие, броят на китайските туристи се скочил с 20 пъти. Това доста спомогнало за развитието на икономиката на Халщат. Любопитно, нали?

Четете още: Живот без пластмаса