Жените, а и по-любопитните мъже, отдавна са прочели или поне чули, че всяка жена притежава G-точка - тайна зона на удоволствията и ако тази зона се стимулира правилно, носи интензивно удоволствие и дори оргазъм.

Но така наречената G-точка никога не е била точно определена, поне досега, като наистина биологично съществуваща. Специалистите все още спорят какво представлява тя, а и дали изобщо съществува, пишат от zdrave.bg

Изследователи в Лондон, Великобритания са поставили неуловимата G-точка в основата на изследване, обхванало повече от 1800 близначки. Изследването предполага, че не се открива генетично основание да се твърди, че G-точката съществува физиологично и „вероятно психологически фактори или фактори на средата допринасят за това дали една жена вярва, че има G-точка“.



Но ръководителят на изследването, клиничният психолог Андреа Бури, прави уговорката, че така както са били задавани въпросите към жените, остава място за съмнения и изисква по-нататъшни изследвания, съобщава Journal of Sexual Medicine.

Екипът на Бури не е тествал физически жените за наличието на G-точка, а им е дал въпросник, в който да посочат дали вярват, че имат „т.нар. G-точка - зона с размер на малка монета, в предната част на вагината, която е чувствителна на силен натиск”. Резултатите сочат, че 56% от участничките отговорили с „да”, но без да твърдят, че това е обосновано генетично. Само 30% от тях обаче казали, че са способни да достигнат оргазъм по време на секс, дори да е било налице стимулиране на точката.

Дефиницията за G-точката в изследването е твърде специфична и не взима предвид, че някои жени възприемат G-точките си като по-големи или по-малки или като по-високо или по-ниско разположени. Това е мнението на Деби Хърбеник, изследовател от Университета на Индиана и автор на книгата "Because It Feels Good": “Точката не е нещо, което можем да видим, но е широко прието, че за много жени стимулирането на предната стена на вагината носи най-малкото удоволствие, ако не оргазъм“.

Британското изследване установява психически съвпадения при жените, които вярвали, че имат G-точка: например те били по-екстровертни, възбуждащи и склонни към повече „експерименти в секса“, което според Бури може да е индикатор за „психологическа основа на G-точката“.

“G-точката е толкова трудна за откриване, защото представлява повече физиологична промяна – подобно на преглъщането или уринирането – отколкото анатомична структура като зърното например“, твърдят блитанските психолози.



Но друго скорошно изследване подкрепя концепцията за наличие на G-точката. Френските изследователи Одил Бюсон и Пиер Фолде са провели ултразвукови изследвания на жени по време на сексуален акт с мъж. Проследявайки промените във вагината, изследователите твърдят, че са открили „физиологично доказателство за съществуването на G-точката“.

Всъщност G-точката е кръстена на д-р Ернст Графенберг, гинеколог, известен с изследванията си върху женските гениталии. Той описал тази зона на удоволствието във вагината в свой труд от 1950 г. Книгата „G-точката и други открития за човешката сексуалност”, издадена през 1982 г., прави термина G-точка известен.

Италианско изследване, публикувано в Journal of Sexual Medicine през 2008 г., установява, че жените, които са способни да достигнат до вагинален оргазъм, имат по-дебела тъкан между вагината и пикочния канал, където се твърди, че се намира G-точката.

Малък брой жени твърдят, че еякулират , когато получават оргазъм от G-точката. Някои сексолози смятат, че тази течност идва от жлеза, която е разположена близо до зоната на G-точката.

Мъжете също имат своеобразна G-точка, която се намира под скротума и над ануса, въпреки че на нея не се обръща такова внимание както на по-мистериозната G-точка при жените.

Специалистите са съгласни, че идеята за G-точката е създала доста напрежение между жените и техните партньори, защото и двете страни отделят твърде голямо внимание на нейното търсене. „В началото това беше добра концепция, защото кой не би харесал кой не би харесал идеята за универсален бутон, който можеш да натиснеш и да получиш най-страхотния оргазъм”, коментира Бури, „Но жените, които не могат да получават вагинален оргазъм може да се почувстват непълноценни, а знанието, че G-точката не съществува, може би ще свали малко от напрежението“.



„Жените трябва да изследват тялото си, да разберат какво им харесва и да го споделят с партньора им“, твърди Хърбеник. „Независимо дали го наричаме G-точка или предната стена на вагината, или по какъвто и да е друг начин, просто се наслаждавайте на това, което ви харесва“.