Съвременните хора прекарват на работа поне една трета от деня си и затова именно в работно време изяждат по-голямата част от храната си за деня.

Ако искате да водите здравословен начин на живот, да поддържате хубава фигура и винаги да сте във форма, трябва да контролирате не само основните си хранения за деня, но и многобройните малки „замезвания“, които се случват на работа. Какво могат да ви посъветват диетолозите?

Първото правило на храненето на работа е винаги да бъдете готови да хапнете нещо леко. Винаги трябва да имате под ръка нещо вкусно и полезно, което да утоли глада ви, да ви подхрани с енергия и при това да ви спаси от изкушението да опитате други, вредни за здравето продукти.

Второ правило – не се вкарвайте в психически или физически „капани“. Тоест не си правете твърде голяма пауза между основните хранения и не си забранявайте строго „вредните продукти“ - били то бисквитите на някой колега или остатъците от торта за рожден ден.

Забраните не работят, те само разпалват апетита ни за вредните неща. Това, което наистина действа, е положителната мотивация. Изкушавайте се с вкусни и полезни неща, които сте си донесли предварително. Ако пък неудържимо ви се иска да опитате тортата пред очите ви, позволете си малко парченце, просто „за мирис“, а после продължете угощението с полезна храна.

Трето правило – полезното трябва да е вкусно. Ако насила поглъщате неприятни за вас храни, това няма да доведе до нищо добро. От целия спектър полезни продукти изберете онези, които ви харесват най-много и се научете да им се наслаждавате.

А сега нека разгледаме пет варианта за полезни снаксове, препоръчвани от диетолозите:

1. Идеалният вариант – зелена ябълка.

Четете още: Нощния глад - с какво да го заситим?

Сочната, хрупкава и вкусна зелена ябълка е пълна с витамини, лесно се побира в чантата и се съхранява без проблем дори и извън хладилник. А в горещ летен ден една охладена ябълка ще ви освежи и ще утоли жаждата ви.

Ябълката е идеалният вариант и от психическа гледна точка, тъй като ако я нарежете на тънки парченца, ще ви създаде илюзията, че сте изяли повече от реално поетото количество. Психолозите също така твърдят, че дъвченето на хрупкава ябълка е добро упражнение при умора, раздразнение и стрес от натоварена работа.

Трябва обаче да имате предвид, че ябълката може да доведе до по-активно отделяне на стомашен сок и повишаване на апетита.

2. Сушени плодове и ядки – концентрирано здраве

Четете още: Домашни рецепти за здраве и красота

Сушените плодове и необелените сурови ядки са истинска съкровищница на полезни за организма киселини, вещества и витамини. Освен това подобен „снакс“ може да облекчи страданията на хората, които обичат сладко. Можете да ядете чисти плодове и ядки или пък да хрупате приготвени от тях „енергийни блокчета“.

Когато си избирате сушени плодове и ядки, помнете, че това е доста засищаща и относително калорична храна. Ежедневните порции трябва да се дозират, не прекалявайте с тези лакомства. Освен това след подобен „снакс“ сигурно ще ожаднеете, така че си пригответе бутилка с вода.

3. Най-сладкото и полезно мезе - медът

Четете още: Двудневна лимонено-медена диета

За разлика от горните варианти медът се консумира непременно в комбинация с още един продукт – например пълнозърнест хляб или оризов крекер. В офиса без проблем можете да съхранявате трайно пакет сухари и бурканче мед. Приготвянето на сладките филийки ще отнеме броени минути, а за отплата ще получите прилив на енергия, нарастващо усещане за ситост още след втория крекер и задоволяване на жаждата за сладко.

Диетолозите и лекарите са убедени, че медът трябва да се комбинира с напитка, при това не топла (горещината разрушава повечето от полезните му свойства). Чаша леко топла вода или чай след меда ще ви помогне да понижите киселинността на стомашния сок, но може и да ви приспи.

В комбинация със студена вода медът повишава отделянето на стомашен сок (ако страдате от гастрит, избягвайте това), но помага при сериозни физически или умствени натоварвания, подобрява дейността на мозъка и възстановява енергията.

4. Качествен черен шоколад – за особено трудни дни

Четете още: Черен шоколад, оле!

В края на работния ден качественият черен шоколад (с минимално съдържание на какао 60 %) бързо ще ви повдигне настроението, ще ви ободри и ще се превърне за вас в дългоочаквана и заслужена награда за труда ви.

Разбира се това лакомство е подходящо само за любителите на горчивия шоколад. Но дори и на тях няма да им е лесно да се въздържат и да не излязат извън рамките на допустимата порция. Според диетолозите оптималната доза черен шоколад за деня е един ред от плочката шоколад. Ако ядете бавно и с наслада, може би ще успеете да се спрете навреме.

5. Зелен чай – празник за тялото и душата

Четете още: Ефикасна бананова диета

Всяка една топла напитка е радост за тялото и душата по време на работния ден, а процедурата по приготвянето на кафе или чай успокоява и ни настройва добродушно. В сравнение с другите напитки обаче зеленият чай има редица предимства – като редица от полезните му свойства дори не са изследвани все още. Сред вече известните факти фигурира високото съдържание на антиоксиданти, подобряващия храносмилането ефект и отличното утоляване на жаждата. Зелен чай можете да пиете както в края на трапезата си, така и между основните хранения.