Автор
Веселина Петрова

Анелия Луцинова пред Woman.bg: Родната действителност е все по-малко родна, крием се зад усмивките си

Здравей, Анелия! Нямаме търпение да се насладим на най-новата постановка с твое участие „Премахни от приятели“! Разкажи ни повече за нея, как се чувстваш в тази страхотна артистична компания?

- “Премахни от приятели” е нова английска комедия, театрален дебют и за автора Стивън Мофат, популярен като сценарист и създател на Тв сериалите “Шерлок” и “Д-р Кой”.
Пиесата излезе с премиера януари месец тази година на Уест Енд в Лондон и много се гордея, че само няколко месеца по-късно можем да я покажем и в България – на 30 юни в София. Колкото за екипа и колегите, с които я реализирахме, няма да изненадам никого - много ми е хубаво с тях - Валентин Ганев, Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Деян Ангелов-Додо, Катя Иванова и целия екип на Artvent.


Според теб, доколко историята в постановката има общо с родната действителност?

- Родната действителност е все по-малко родна, живеем в глобализиран свят, проблемите ни се уеднаквяват до голяма степен, особено когато става дума за общочовешки теми - семейство, живот, смърт. Проблемът с това да не кажем нещо накриво, че какво ще си помислят хората, е нещо, на което често ставаме свидетели в България. В съвременното общество става все по трудно да си директен и да изразяваш чувствата си, все по-политически коректни сме и това понякога ни вкарва в трудни ситуации.

Ти лично как би реагирала в подобна ситуация - като героинята си Деби или...?

- Все си мисля, че аз съм доста по-директна и категорична от Деби, но съм имала ситуации, в които ми е било ужасно трудно да кажа “не”. Имаме рефлекс да се крием зад усмивките си, страх ни е да изразим позиция, за да не изглеждаме груби… и все пак Деби е един от най- смелите персонажи, тя след тежък вътрешен конфликт успява да каже “Достатъчно! Стига толкова.”



Колко е важно да бъдем мили и трябва ли да можем да поставяме здравословни граници на добротата си?

- Не мисля, че в случая става дума за доброта, героите в пиесата по-скоро изпитват ужас от директен конфликт, те не искат да са “добри”, просто искат да не изглеждат “лоши”, ако трябва да боравим с тези генерални понятия.



Какво да очаква публиката, когато пристигне в залата за „Премахни от приятели“?

- Публиката може да очаква една нова съвременна пиеса, която изненадва и предоставя ситуация, в която всеки би се замислил, “ами ако бях аз…”, разбира се, поднесена с много хумор и надявам се добра актьорска игра. А най-хубавото от всичко е, че след София ще я изиграем и пред публиката в Пловдив, Варна, Бургас… Ще има и още.

Четете още: „Премахни от приятели“ - комедията от автора на „Шерлок“ с театрална премиера в България