В тези тежки времена, когато мнозина губят надежда и посока, музиката може да бъде спасение, особено ако става дума за музиката на Учителя Петър Дънов. Неговите песни достигат до нас благодарение на известния диригент Йордан Камджалов, който от дете е следовник на Дънов. Камджалов събра в диск, наречен „Етюди на бъдещето” 10 етюда, които карат хората да разтворят сърцата си. Работи върху тази идея цели 20 години и е много благодарен на карантината заради коронакризата, защото могъл най-сетне да реализира своята отколешна мечта-песните на Дънов да са достъпни по този начин за хиляди хора.

„Доколкото ми е известно, тази концепция няма аналог в световната практика. Нещо, което не мога да сравня с нищо, което познавам от музиката през вековете”, обяснява музикантът. Признава, че за първи път чул музиката на Дънов, когато бил на 15 години и те му се сторили елементарни, прости, скучни.

„Отне ми време да стигна до разбирането за голямото в малкото. И точно този опит, който събирах през годините с цялата световна музикална литература, работейки с десетки професионални състави по света, ми даде възможност, в противовес на типичния класически звуково-структурен максимализъм, да прозра как тези семпли песни на Учителя Петър Дънов представляват малки семенца с колосален потенциал”, казва музикантът.

Лауреат е на престижни конкурси за диригенти, има награда за изключително високи артистични постижения от Берлинската академия. Лондонската филхармония го определя като един от тримата най-добри диригенти от неговата генерация. През 2014 г. НАСА кръщава на негово име астероид. Има пет деца.

Четете още: Анелия и Мегз станаха дъновистки, чалга певицата танцува Паневритмия