Автор
Веселина Петрова

Джо Кокър: Светът без блус е пуст

На днешния ден през 2014 г. от този свят си отиде един от най-великите музиканти на всички времена - Джо Кокър. В негова памет ще си припомним пътя му към славата.

Джо Кокър е роден на 20 май 1944 г. в Шефийлд. Първата му работа е като газов монтьор. Като млад музикант свири по местните барове под името Ванг Арнолд, основно кавъри на Чък Бери и Рей Чарлз.

С легендата на блус и рок музиката светът се раздели на 22 декември 2014 г. Той напусна този свят на 70-годишна възраст, но завинаги ще остане в сърцата на меломаните с невероятните си изпълнения и специфичния си глас.

Ще го запомним със съблазнителното и непреходно парче You Can Leave Your Hat On, Unchain My Heath, You Are So Beautiful и Up Where We Belong, заради която спечели „Грами“.


Първият му голям хит, който влиза в британските топ класации, е „С малко помощ от моите приятели“, кавър на "Бийтълс" от албума „Сержант Пепър…“. Участва в рок фестивала в Уудсток през 1969 г.

Кокър започва музикалната си кариера едва 15-годишен като член на групите The Avengers, Big Blues и The Grease Band.

Автор е над 40 албума, от които 22 са солови. През 2007 г. беше награден с Ордена на Британската империя от Кралица Елизабет II.

Певецът е и носител на награда "Грами" през 1983 г.

Кокър напусна този свят на 22 декември 2014 г. на 70-годишна възраст, но завинаги ще остане в сърцата на меломаните с невероятните си изпълнения и специфичния си глас.



За да си го спомним, избрахме няколко негови известни цитата:

"Обичам целия процес на създаване на музика и представянето ѝ пред публика, но със сигурност най-силната емоция е да застанеш на сцената и да видиш всички тези хора пред себе си. Неповторимо е и знам, че докато феновете идват на концертите ми, аз ще продължавам да правя турнета."

„Имам нужда да споделям всичко чрез гласа си и затова моите фенове са лоялни към мен толкова много години.”

„Имах късмет, че за своята дълга кариера аз записах няколко песни, с които много хора свързаха своите лични ярки спомени.”

„Мога да слушам всяка музика, и аз винаги се вдъхновявам за нова музика. Без да слушам други артисти е невъзможно да работиш над себе си.”

„Светът без блус е пуст.”

„Можете да ме наричате Господин Късметлия!”