Автор
Весела Георгиева

Ед Шийрън спечели делото и ще продължи да пише песни

Ед Шийрън спечели делото за авторските права на една от най-популярните си песни "Thinking Out Loud", предава BBC. Американският съд постанови, че британският изпълнител не е копирал песента "Let's Get It On“ на Марвин Гей, когато е композирал световния си хит от 2014 г.

Жалбата бе подадена от наследниците на съавтора на Гей - Ед Таунсенд. Според тях между соул класиката и парчето "Thinking Out Loud" на Шийран има "поразителни прилики".

Поп певецът, който спечели награда "Грами" за сингъла, отрича да е копирал мелодията. След заседание, продължило около три часа, съдебните заседатели решиха, че британският изпълнител не е нарушил авторските права.

View post on Instagram
 

Ед Шийран заяви, че е "много щастлив от изхода" на делото. Той изрази и съжаление, че "подобни неоснователни жалби стигат до съда", пише БТА.

По време на едно от съдебните заседания по казуса британецът свири на китара и пя от свидетелската скамейка.

Преди делото британецът беше заявил, че ще се откаже от музикалната си кариера, ако бъде признат за виновен на процеса в Ню Йорк.

"Изглежда, че все пак няма да се наложи да се оттегля от ежедневната си работа“, каза той след като съдът се произнесе.

Изпълнителят обясни, че е написал песента у дома в Англия с приятелката си Ейми Уадж, бил вдъхновен от своите баба и дядо, и една нова романтична връзка, която току-що е започнал.

View post on Instagram
 

Това е вторият съдебен процес за авторски права на Шийрън в рамките на една година.

През април 2022 г. той спечели битка за авторски права във Върховния съд в Лондон за другия си световен хит "Shape of You" от 2017 г., а през 2015 г. наследниците на Марвин Гей спечелиха 5,3 милиона долара от дело, според което песента "Blurred Lines" на Робин Тик и Фарел Уилямс копира "Got to Give It Up" на Марвин Гей.