Навръх 93-ия си рожден ден, преди 11 години, си отиде българската поетеса и писателка Леда Милева. Колко биха обеднели и нашата, и световната литература, ако изключим от тях произведенията на една от най-обичаните и харизматични авторки на детска литература – жената, която до последния си дъх не спря нито за миг да твори по много и често и щедро да раздава на най-верните си и мили читатели – децата, от съкровищата на богатата си и пъстра вселена.

Историята на „Зайченцето бяло“

Известното си стихотворение „Зайченцето бяло“ Леда Милева написва случайно и съвсем набързо. При подготовката на едно от списанията „Първи стъпки” се оказва, че половин страница остава празна. Леда е уредник и трябва бързо да се справи с липсата на материал, който да запълни мястото. На коляно, бързайки, написва стихчето. То пък се оказва „родено” под щастлива звезда. Благодарение на композитора Петър Ступел, става една от най-популярните детски песнички, която и до днес продължава да пулсира в сърцата на всички малки и пораснали деца.

Леда печели първия си телевизор от лотария

Милева е първата жена генерален директор на Българската телевизия (1966-1970 г.), и като такава е почти парадоксално, че първия си телевизор – „Опера”, печели от Държавната лотария. Малко хора знаят, че Леда е държала еднакво добре и писателското перо, и ловната двуцевка.

Тя е посланик в Париж и постоянен представител на България в ЮНЕСКО (1972-1978 г.); включена в Почетния списък "Ханс Андерсен" на Международния съвет по детската книга.


Леда Милева е дъщеря на поета Гео Милев и всъщност цялото ѝ семейство е отдадено на думите, езика, писането. Превежда от руски, френски и английски, автор е на публицистични и литературно-критически статии в периодичния печат, но в съзнанието и душите на всички ни тя ще остане като създателката на едни от най-въздействащите и обичани детски стихове и пиеси - "Омагьосаната градина" (1968 г.); "Когато куклите не спят" (1973 г.); "Златоперко" (1980 г.). Издава над 30 стихосбирки за деца, превеждани на над 20 езика, но до последно, до кончината си, е искала да се разграничи от "Зайченцето бяло".

Леда Милева и любовта

Леда Милева има два брака. Първият е с известния в миналото футболист и треньор Никола Димитров-Фъц. След това гласът на сърцето ѝ я отвежда в обятията на художника илюстратор Стефан Марков.

С втория си съпруг – Николай Попов, Леда се запознава в Американския колеж в София, но искрите на любовта между двамата пламват години по-късно – през 1944 г., непосредствено след като сградата на радиото е ударена от бомба.

Леда вървяла и се препъвала в руините, когато в един миг, от нищото, се появила силна мъжка ръка и Николай предложил помощта си. Това било достатъчно, за да разпали и у двамата огъня на една красива и дълга любов. Връзката им продължила около година, преди да се решат на следваща по-сериозна стъпка, за да се врекат във вечна вярност един на друг.

Леда Милева за децата и литературата:

"Учете децата да обичат книгите!"

"Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата."

"Научете децата от малки запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях."

"...А че ще се явяват нови герои, е естествено. Животът върви напред и децата са част от него. Това обаче не значи, че ще изчезнат традиционните, вечните герои. Защото всяко дете открива света за себе си. Открива слънцето, изгрева, звездите, гората, цветето, любовта към мама, към семейството... И тези герои и вечните теми за доброто и злото, моралните теми, никога няма да слязат от сцената. Те винаги трябва да бъдат в сърцето на детската литература."

"Да твориш за деца, значи да бъдеш близо до зората на живота, близо до смеха и радостта. Да твориш за деца, значи да чувстваш топлината на детското сърце, винаги отзивчиво към съдбата на другите и чувствително към красотата в живота."

* В месеца на любовта раздаваме награди. Спечели парфюм за теб и любимата ти приятелка, като харесаш нашата Инстаграм страница. Участвай в играта ни и можеш да спечелиш страхотен подарък от BOUCHERON!